Šimonovský: O stavbu brněnského tunelu projevilo zájem 30 firem

Zdroj
Tereza Fojtová
Vložil
ČTK
16.01.2006 14:20
Brno

BRNO - Přibližně 30 firem projevilo předběžný zájem o stavbu silničního tunelu v brněnské lokalitě Dobrovského, na který stát stanovil limitní cenu 6,9 miliardy korun. "Firmy si vyzvedly podmínky pro výběrové řízení, termín odevzdání nabídek vyprší v úterý a začne otvírání obálek," řekl dnes novinářům v Brně ministr dopravy Milan Šimonovský.
    Původně měly stavební práce začít už na jaře 2006, zpoždění však podle ministra způsobila zdlouhavá jednání o financování projektu. Údajnou další hrozbu zpoždění zahájení stavby, o niž minulý týden informovala média, však ministr odmítl. "Krajský úřad již vydal rozhodnutí posuzující vliv stavby na krajinný ráz, jeden účastník se proti němu odvolal, přesto věřím, že se vše včas vyřídí," řekl ministr.
    Připustil, že zahájení stavby se uskuteční na poslední chvíli. Na místě budoucích tunelů jsou již vybudované průzkumné štoly, které se stanou součástí tunelových tubusů. Štoly by v případě dlouhého odkládání stavby mohly ohrozit statiku na povrchu stojících domů.
    Stavbu by ale v budoucnu na rozdíl od podobných projektů neměly zbrzdit problémy s chybějícími penězi. Financování nebude mít na rychlost stavby žádný vliv, tvrdí Šimonovský. "Dodavatel ji postaví, jak nejrychleji umí, a peníze bude dostávat formou splátek až do roku 2011," vysvětlil ministr. Dokončení stavby očekává v roce 2009.
    Tunel Dobrovského bude navazovat na křižovatky v Žabovřeskách a u takzvané Svitavské radiály. První tubus povede v ose ulic Veleslavínova, Dobrovského a Žabovřeská, druhý paralelně 60 až 80 metrů jižněji v prodloužené ose ulice Pešinovy. Součástí stavby je i budování dvou navazujících mimoúrovňových křižovatek.
    Brno má do stavby vložit asi 400 milionů korun na překládání stávajících a budování nových inženýrských sítí, další peníze poputují z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.
0 komentářů
přidat komentář