Vyhořelé kasino před brněnským nádražím čeká oprava

Vložil
ČTK
02.09.2009 14:10
Brno

Brno - Dům s bývalou hernou a kasinem naproti brněnskému nádraží, který před sedmi lety vyhořel a od té doby chátrá, se možná dočká opravy. Brněnská radnice chce narovnat vztahy s majitelem, s nímž se o podchody pod domem soudí, a tak mu investici umožnit. Návrh dohody schválila městská rada. Musí ho potvrdit zastupitelstvo a pak obě strany podepsat, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD).
    Podle Pospíšila radnice v  navržené dohodě uznává, že objekt včetně podzemních prostor s eskalátory, terasami a podchody patří firmě Porta plus Brno. Majitel zase akceptuje věcné břemeno, že jimi musí umožnit veřejnosti průchod z traktu pod nádražím do Josefské ulice. "K tomu by se město zavázalo, že po Portě nechce žádné peníze za to, že město provozovalo průchod a uklízelo tam. Zároveň Porta by po městu nechtěla prostředky, které město vybralo od nájemců těch prostor," popsal náměstek.
    Město se o podzemní chodby a terasy soudí se společnosti několik let. Soudní při prohrálo, podalo si však dovolání k Nejvyššímu soudu. Leží tam podle Pospíšila už druhým rokem.
    Dohoda podle náměstka narovnává také pozemkové vztahy mezi firmou a městem. Oba subjekty by podle ní směnily pozemky - město by do transakce vložilo svůj pozemek pod domem naproti nádraží, Porta plus Brno zase pozemek pod městkou budovou v Křenové ulici. Firma by navíc měla doplatit 18,5 milionu korun, protože pozemek, který do směny vkládá ona, je menší a v méně atraktivní lokalitě.
    "Podmínkou směny je, že vlastníci budou mít pravomocné stavební povolení na rekonstrukci objektu," řekl náměstek s tím, že město se tak snaží opravu urychlit.
    Dům v  nádražní ulici číslo 2a vyhořel v roce 2002. Při požáru tehdy zahynuli tři lidé včetně dvou hasičů. Od té doby zůstává neopraven. Městu však podle radnice dělá ostudu, jde o jeden z prvních objektů, kteří lidé cestující do Brna vlakem ve městě vidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články