Český Krumlov chce revitalizovat kláštery za 330 milionů

Vložil
ČTK
31.08.2009 15:40
Český Krumlov

Český Krumlov - Interaktivní muzejní expozici o životě v  klášteře i školu dobových umění i stravovací a ubytovací zařízení chce město Český Krumlov vybudovat v areálu bývalých klášterů v historickém jádru. To je od roku 1992 zapsané v seznamu světového dědictví UNESCO. Revitalizace zdevastované památky přijde na více než 330 milionů korun. Město chce spolu s partnery na projekt získat peníze z Evropské unie, řekla dnes ČTK místostarostka Jitka Zikmundová.
    "Projekt by se měl zařadit mezi vzorové akce na podporu využití potenciálu kulturního dědictví. Jeho prvořadým cílem je revitalizovat nevyužívaný, a z větší části uzavřený areál bývalých klášterů klarisek, a také minoritů, jenž je dnes ve vlastnictví Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou. S tím má město nájemní smlouvu do roku 2035," uvedla Zikmundová. Společenské centrum by mělo sloužit studentům, badatelům a akademikům z oblasti umění a historie, památkářům a restaurátorům i laickým milovníkům umění.
    Objekty jsou poznamenány letitým nevyužíváním, mají narušené krovy a stropy, historické omítky exteriérů jsou na hranici zániku. Klášterní kostel slouží k bohoslužbám, ale také k pořádání koncertů duchovní hudby. V části opraveného kláštera minoritů působí Střední uměleckoprůmyslová škola sv. Anežky a v části bývalého areálu klarisek je několik komerčních subjektů a byty. Většina budov v areálu je zchátralá. Projektový záměr byl schválen ministerstvem kultury, shrnula místostarostka.
    Kláštery byly vybudovány v meandru řeky Vltavy v polovině 14. století. V jeho středu se nachází konventní kostel, jenž sloužil oběma řádům. V době husitských válek byly kláštery poškozeny. V 17. a 18. století přestavěny v barokním slohu, po roce 1782 byla do areálu umístěna kasárna, později byl přestavěn pro bytové účely. V roce 1864 byla v komplexu zřízena škola boromejek. Objekty, jichž se projekt týká, se rozkládají na zhruba 1,5 hektaru pozemků. Revitalizace klášterních zahrad není jeho součástí. Pokud projekt uspěje, zahájen by mohl být v příštím roce a ukončen v dubnu 2014.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
to je nefér!!!
Ing. Arch. Martin Veber
02.09.09 02:58
oprava klášterů
Ivanka Ruiderová
04.09.09 04:23
zobrazit všechny komentáře

Související články