V rozdělovských věžácích budou nakonec eurookna

Vložil
ČTK
30.08.2009 12:15
Kladno

Kladno - Kladno požádá o podporu z programu Zelená úsporám na výměnu oken v šesti rozdělovských věžácích. Původní okna již netěsní a do bytů, obývaných většinou seniory, táhne. Pokud by město dotaci získalo, stihlo by vyměnit okna v těchto památkově chráněných domech během jednoho roku. V opačném případě by muselo investici rozdělit do tří let, řekl ČTK kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).
    Program Zelená úsporám poskytuje dotace zaměřené na zateplování domácností, výstavbu takzvaných pasivních domů a instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vytápění. Město využije toho, že program je nyní pro žadatele přístupnější. Nově jsou dotace poskytovány i pouze na jedno zateplovací opatření, zatímco dříve bylo požadavkem programu provedení minimálně tří dílčích opatření nebo komplexního zateplení, případně dvou, pokud by je doprovázela ještě výměna zdroje tepla.
    "Váhali jsme, jestli vůbec do toho jít," uvedl Jiránek. Město mělo podle něj připraveno i absurdní opatření, že by spolu s výměnou oken nechalo zateplit strop a sklepy, aby původním požadavkům programu vyhovělo. "Ale každý, kdo viděl věžák, ví, že je tak úzký a vysoký, že zateplení sklepu a střechy neznamená ve skutečnosti žádnou úsporu. Jediná úspora, která má smysl, je výměna oken, případně zateplení pláště. Ale ten plášt je památkově chráněný," dodal primátor.
    Město chtělo do věžových domů původně dát plastová okna, protože nevyžadují žádnou další údržbu. Památkáři to ale zamítli a požadovali přesné repliky původních dřevěných oken. To by ale podle Jiránka bylo příliš nákladné. Nakonec radnice prosadila alespoň instalaci dřevěných eurooken. Zatímco plastová okna by vyšla na 38 milionů korun, eurookna už na 60 milionů. Podle Jiránka je to horní hranice, kterou je město ještě schopno zaplatit z výběru nájemného.
    Věžové domy byly postaveny v letech 1954 až 1957 podle projektu architektů Josefa Havlíčka, Karla Filsaka a Karla Bubeníčka. Třináctipodlažní domy na půdorysu písmene T mají bohatě členěné fasády z barevných keramických materiálů a po obou stranách každého vchodu keramická domovní znamení zobrazující různá zvířata. Autory této výzdoby jsou Marta Jirásková, Hana Wichterlová, Břetislav Benda nebo Bedřich Stefan.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
okna
vga
31.08.09 07:37
vga:
Thomas
31.08.09 02:20
Okna
Efendos
25.08.10 06:39
Nejsem památkář
Radek Štolpa
09.03.14 11:48
zobrazit všechny komentáře

Související články