Pozvánka na výstavu "Mešity v Německu"

Architekturzentrum Wien, 5. září – 21. září 2009

Zdroj
Compress Praha
Vložil
Tisková zpráva
25.08.2009 00:10
Výstavy

Vídeňské centrum architektury Az W uvede unikátní fotoreportáž o světě měšit v Německu. Fotografie z objektivu Wilfrieda Dechau budou ve Vídni k vidění od 5. do 21. září. Návštěvník Az W neuvidí pouze obyčejné fotografie architektury s její estetizující atmosférou, nýbrž výsledek dokumentárního přístupu, který zachycuje měšitu v kontextu s obcí a muže, ženy a děti v těchto místech. Dechau umožňuje skrze své fotografie vstoupit do prostor, které zůstávají veřejnosti jinak uzavřené. Výstava představuje osm měšit, spektrum sahá od stavby přestavěné z dřívější autodílny v Karlsruhe až k odvážné novostavbě v Penzbergu. Výstava zaznamenává dlouhou historii imigrace. Součástí expozice jsou modely a plány, projekty nových měšit.

V den vernisáže, v pátek 4. září proběhně sympósium a pódiová diskuze na téma Mešity dnes. Stavební úkol společensko-politická odpovědnost. V dolnorakouské lázeňské obci Bad Vöslau se očekává otevření dlouho diskutované mešity. V Rakousku se jedná teprve o třetí stavbu svého druhu. Německo naproti tomu zažívá doslova boom, rozestavěno a plánováno je 184 mešit. V každé polemice je často opomínána významná skutečnost, a to že samotní muslimové upřednostňují pro svá setkávání a místa modliteb důstojné domy namísto zvláštních prostor v zasunutých dvorech a opuštěných továrních halách. S tím totiž v neposlední řadě souvisí fakt, že transparentnost architektury ovlivňuje veřejnost a její vnímání. Jedinečný program zahájí Dietmar Steiner, ředitel vídeňského centra architektury. Projekt vznikl za podpory velvyslanectví Spojených států amerických ve Vídni

Příspěvky k tématu přednesou:
Christian Welzbacher - Historik umění a spisovatel, Mnichov, Německo
Azra Aksamija - historička architekturya umělkyně, MIT Cambridge, USA
Hüsnü Yegenoglu - Architekt, Amsterdam, Nizozemí
Sabine Kroissebrunner - politoložka, Vídeň, Rakousko

V návaznosti bude probíhat diskuze s poslancem zemského sněmu a zmocněncem pro integraci islámské společnosti věřících v Rakousku Omarem Al-Rawim a starostou města Bad Vöslau Christophem Prinzem. 

Sympósium, podiová diskuze a vernisáž:
Pátek 4. září
15 - 21 hodin


> www.azw.at/event.php?event_id=980
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Musí to být?
Divící se Jiřík
28.08.09 10:25
Off Topic
Ententyky
28.08.09 02:15
Již jen tohle a mlčím!
Divící se Jiřík
28.08.09 05:42
Naposledy
Ententyky
28.08.09 10:37
Nedalo mi to a musel jsem udělat tečku
Divící se Jiřík
02.09.09 05:22
zobrazit všechny komentáře