Čína dokončila renovaci sídla dalajlamů v Tibetu

Vložil
ČTK
24.08.2009 12:10
Čína

Peking

Peking - Čína dokončila sedmiletou renovaci paláce Potála v tibetské metropoli Lhase, který byl sídlem tibetského duchovního vůdce dalajlamy, dokud neuprchl po neúspěšném povstání proti čínské komunistické nadvládě před 50 lety do indického exilu. Informovala o tom dnes agentura AP.

    Obnova památky, která zahrnovala i opravu letního paláce dalajlamů Norbulingka, přišla v přepočtu takřka na 44 milionů dolarů, uvádí se v dnešní zprávě agentury Nová Čína. Palác Potála je prý nyní schopen pojmout 1000 návštěvníků denně.
    Celkově se na rekonstrukčních pracích podílelo přes 189.000 dělníků, napsala Nová Čína. Za dalších 14 milionů dolarů byl zrestaurován i klášter Sakja, v němž jsou uloženy staré buddhistické texty.
    Palác Potála je jednou z tibetských památek, které přežily čínskou kulturní revoluci, během níž bylo v letech 1966 až 1976 zničeno velké množství klášterů a dalších pamětihodností.
    Ačkoli na místě současné Potály stály paláce již od sedmého století, současná budova pochází až z období vlády pátého dalajlamy, který zahájil jeho stavbu v roce 1645.
    Podle čínské vlády je projekt opravy paláce součástí plánu propagace tibetské kultury a jazyka, jakož i posilování ekonomiky oblasti, v níž hlavní roli hraje turistický ruch. Plán na propagaci turismu v Tibetu počítá s opravou 22 kulturních památek.
    "Opravy těchto tří klíčových kulturních památek jsou důležitou součástí péče o tibetskou kulturu," prohlásila představitelka politbyra čínské komunistické strany Liou Jen-tung, která se zúčastnila nedělního slavnostního obřadu na náměstí před palácem Potála tyčícím se nad Lhasou.
    Mnozí Tibeťané žijící v exilu ale upozorňují, že kulturní dědictví Tibetu ohrožují omezení čínské vlády namířená proti původnímu, buddhistickému náboženství tohoto himálajského regionu a tibetskému jazyku, a v posledních třech desetiletích také masová, vládou organizovaná imigrace Chanů, kteří tvoří v Číně většinové etnikum.
    Napětí mezi Tibeťany a Pekingem dále vystupňovaly nepokoje proti čínské vládě z března 2008 v Lhase. Peking na jejich potlačení poslal do tibetských oblastí vojenské posily a zesílil kritiku dalajlamy, jenž podle něj násilnosti vyprovokoval.
0 komentářů
přidat komentář