MK nově rozhodne, zda nádraží v Ústí n. O. bude kulturní památkou

Vložil
ČTK
20.08.2009 19:20
Praha

Praha - Ministerstvo kultury kvůli procesní chybě zahájilo obnovené řízení o prohlášení klasicistní budovy nádraží v Ústí nad Orlicí, které hrozí demolice, kulturní památkou. Novinářům to dnes oznámila dokumentaristka a místopředsedkyně občanského sdružení Nádraží nedáme! Olga Sommerová. Uvedla to s odvoláním na písemné rozhodnutí ministerstva, které kvůli námitky společnosti České dráhy zastavilo původní řízení, podle něhož se nádraží kulturní památkou stát mělo.

    "Teď je ta situace taková, že tedy to řízení je obnoveno. A my doufáme, že v tomto případě tam už nejsou žádné chyby v tom procesu a že bude ta budova prohlášena kulturní památkou," řekla Sommerová. Zástupci sdružení se však obávají, že nové řízení může celou věc zpomalit.
    Ministerstvo v rozhodnutí uvedlo, že o nádraží mělo na jaře rozhodovat nikoli v novém, ale obnoveném řízení. Loni totiž podnět předsedy sdružení Martina Kadrmana zamítlo. Nyní se tedy bude nádražím zabývat již potřetí. "Na obnově řízení je veřejný zájem, protože ochrana kulturního dědictví České republiky bezesporu veřejným zájmem je," uvedla v rozhodnutí vedoucí oddělení ochrany kulturních památek ministerstva Petra Ulbrichová. Kopii dokumentu má ČTK k dispozici.
    Budova nádraží z 19. století měla být podle původních plánů zbourána kvůli modernizaci železničního koridoru mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Důvodem bylo plánované narovnání železniční tratě, aby po ní vlaky mohly projíždět rychleji; trať měla procházet místem současné nádražní budovy. ČD také budovu nabízely k prodeji, původně za 15 milionů korun, nyní za ni chtějí zhruba třetinu, uvedli zástupci sdružení.
    Objekt by podle Kadrmana měla koupit Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a rekonstruovat ji v rámci modernizace koridoru, která má stát celkem 2,4 miliardy korun, místo výstavby nového objektu za 30 milionů korun a nové příjezdové cesty k nádraží.
    Profesor architektury Jiří Suchomel z Technické univerzity v Liberci už nabídl alternativní projekt, který počítá s rekonstrukcí budovy i využitím současné příjezdové cesty za srovnatelné náklady. Budova by mohla podle sdružení sloužit zároveň jako turistická ubytovna, restaurace, mohla by v ní být i expozice o historii železnice v Česku.
    SŽDC nicméně uváděla, že modernizovat starou budovu není v jejím investičním záměru. Sdružení proto vyzvalo ministerstvo dopravy, ČD i SŽDC, aby se dohodly na stanovení podmínek, za kterých by investor převzal a rekonstruoval nádražní budovu. Kadrman se odvolal na vyjádření bývalého ministra dopravy Petra Bendla (ODS) i generálního ředitele SŽDC Jana Komárka, že budova by mohla dál sloužit také k výpravním účelům. Zachování budovy podpořilo v petici přes 16.300 lidí, dodal Kadrman.
    Klasicistní nádraží vzniklo podle návrhu architekta Rudolfa Freye. Budova na půdorysu H s kamennými římsami je postavená z režného zdiva, horní podlaží jsou z méně obvyklého hrázděného zdiva. Podrobnosti ke snahám o jeho záchranu sdružení uvádí na www.stop-demolici.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články