Vinohradská nemocnice získá novou budovu, staré se možná prodají

Vložil
ČTK
20.08.2009 19:10
Praha

Praha - Část vinohradské nemocnice by mohla být v budoucnu prodána nebo pronajata. V areálu nemocnice totiž do roku 2013 vznikne nová moderní budova, která pojme několik současných zastaralých pavilonů včetně traumacentra. Projekt dnes představilo vedení nemocnice. Stavba, která v některých místech dosáhne výšky 11 podlaží, by měla stát 3,6 miliardy korun, další miliardu si vyžádá vybavení zdravotnickou technikou.

    Náklady mají pokrýt takzvané strategické investice schválené na jaře vládou Mirka Topolánka (ODS), peníze poskytne také ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice se chce podle svého ředitele Marka Zemana na stavbě finančně podílet. Vybavení se bude dokupovat až po výstavbě po roce 2013, peníze na ně by měly plynout prý především z evropských zdrojů.
    "Budovy klinik, které budou po dokončení nového pavilonu uvolněny, mohou být převedeny na 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, prodány nebo pronajaty. Příjmy z této operace by pak snížily finanční náročnost výstavby nového pavilonu," uvádí se v materiálech nemocnice.
    "Zájem investorů se obecně odvíjí od lokality, technického stavu nemovitosti a samozřejmě od ceny, za kterou by nemocnice část svého areálu chtěla prodat. V případě nemocnice na Vinohradech je lokalita výborná a pokud by byla správně nastavena cena, předpokládám, že kupec by se jistě našel," řekl ČTK investiční konzultant mezinárodní poradenské společnosti King Sturge Jan Kovařínský. V zahraničí se podle něj tento typ budov nejčastěji využívá pro rezidenční bydlení, často pro seniory, soukromá sanatoria či wellness centra, případně také pro hotely a hostely.
    Výstavba nové části by měla začít v létě 2010. Projekt už je na světě, vypracovali ho architekti z firmy Helika, kterou nemocnice vybrala ve výběrovém řízení. Dokumentace k územnímu rozhodnutí by měla být dokončena letos v listopadu. Projekt má podporu hlavního města, které bezúplatně pronajalo nemocnici pozemky. Město dnes na tiskové konferenci zastupoval pražský lídr ODS do sněmovních voleb David Vodrážka.
    Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS) ČTK řekl, že důvodem případného prodeje nebo pronájmu není potřeba získat peníze na výstavbu pavilonu. Ty jsou podle něj už teď zajištěny. "Ta otázka (prodeje nebo pronájmu) nepřijde na stůl dříve než v roce 2012. V této chvíli je předčasné o tom uvažovat," poznamenal.
    Ředitel Zeman uvedl, že nemocnice se bude zřejmě chtít zbavit jen těch nejstarších budov. "Ty budovy my uvolníme a stát rozhodne, co s nimi dál bude," řekl Zeman. O případném prodeji nebo pronájmu by rozhodovala vláda.
    Do nového pavilonu budou přestěhovány některé kliniky. Kromě traumatologické péče by mělo v novém zařízení být také kardiocentrum, chirurgie, plastická chirurgie, neurologie, ortopedie, ARO a další oddělení. V pavilonu bude 770 lůžek, 21 operačních sálů, 60 ambulancí a střešní heliport. Zázemní v nové budově najdou také studenti lékařské fakulty.
    Důvodem výstavby je podle vedení nemocnice to, že většina současných nemocničních pavilonů je zastaralá. "Sedmdesát procent budov je starších 40 let. Dají se sice opravit, ale ne předělat tak, aby splňovaly požadavky medicíny 21. století," řekl Zeman. Díky nové budově budou podle Zemana tři čtvrtiny nemocnice pod jednou střechou, některá oddělení, která nejsou až tak akutní, pak zůstanou v jiných pavilonech, ale propojena s hlavní budovou nadzemními můstky.
    Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v současnosti disponuje 1279 lůžky. Ročně nemocnice hospitalizuje přes 48.000 pacientů. Ve více než 60 ambulancích lékaři navíc ročně ošetří zhruba 600.000 pacientů. Nemocnice zaměstnává kolem 2500 pracovníků.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fnkv
ja
29.03.16 09:05
zobrazit všechny komentáře