Kultura dostane na rok 2010 o půl miliardy míň než letos

Vložil
ČTK
19.08.2009 19:05
Praha

Praha - Ministerstvo kultury by mělo mít v příštím roce o  půlmiliardy korun nižší rozpočet než letos. Bude tak muset kvůli hospodářské krizi krátit výdaje zhruba o sedm procent. Výsledný návrh rozpočtu činí 7,9 miliardy korun, ministerstvo původně požadovalo o dvě miliardy víc. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.
    Podíl ministerstva na rozpočtu činí podle Plívové pro příští rok asi 0,8 procenta, podobně jako loni a předloni. Je to více než mezi roky 2001 a 2006, kdy se pohyboval okolo 0,6 procenta, ale míň než v letech 1999 a 2000, kdy tento podíl činil 0,88, respektive 0,85 procenta. Jedno procento na kulturu, které je obvyklé nejen v  západní Evropě, ale i v mnohých postkomunistických zemích, je podle kulturních manažerů nutností - pokud stát uznává hodnoty, které kultura přináší.
    V loňském roce úřad hospodařil s částkou 8,8 miliardy korun, letos měl podle mluvčí k dispozici 8,4 miliardy korun.
    Rozpočtové škrty se podle resortu dotknou prakticky všech oblastí, šetřit bude muset jak samotný úřad, tak příspěvkové organizace, které resort spravuje. Krácení prostředků se pravděpodobně nevyhne ani dotacím a programům. Právě v této oblasti by se ale podle ministra kultury Václava Riedlbaucha mělo šetřit co nejméně, uvedla Plívová.
    "Každé snižování peněz na kulturu vnímáme jako negativní, obzvlášť v době, kdy by se kreativní oblasti měly podporovat při nacházení cest z ekonomické krize," řekl ČTK zástupce iniciativy Za Česko kulturní Jan Vávra. Kultura, podobně jako věda, by prý neměla být vnímána jako nějaká nadstavba, protože generuje do státního rozpočtu poměrně hodně peněz. Podpora kultury není "nalévání peněz do černé díry".
    "V Evropě existují studie, podle kterých kreativní odvětví generují více peněz než třeba automobilový průmysl," doplnil Vávra.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Milan
19.08.09 09:49
zobrazit všechny komentáře

Související články