Architekti připravují "Muzeum nevinnosti" podle Pamukova románu

Vložil
ČTK
19.08.2009 11:05
Praha

Kappeln/Istanbul (Německo) - V Istanbulu vzniká "Muzeum nevinnosti" podle stejno- jmenného románu tureckého nositele Nobelovy ceny za literaturu Orhana Pamuka. Návrh výstavního prostoru připra- vila podle agentury DPA architektonická kancelář ze severoněmeckého Kappelnu. První návštěvníky by muzeum mohlo přivítat příští rok.

    Budovu pro románové muzeum v turecké metropoli pořídil spisovatel podle architektky Brigitte Sunderové-Plassmannové prý už před deseti lety, kdy se začal myšlenkami na knihu zabývat. Třípatrová budova je široká jen 4,5 metru. Její celková plocha činí 270 metrů čtverečních. Hrubá stavba výstavního prostoru v objektu, který je památkově chráněn, je hotova.
    "Stoprocentně ví (Pamuk), jak má toto muzeum vypadat. Potřebuje jen naši pomoc, aby to mohl zrealizovat," uvedla Sunderová-Plassmannová. Architektonickou kancelář, která se specializuje právě na muzea, vede spolu se svým manželem. Na svém kontě mají třeba pomořanské zemské muzeum v Greifswaldu či muzeum umění západního pobřeží na německém ostrově Föhr. Pamukův výstavní prostor by se měl otevřít v příštím roce, kdy se Istanbul stane evropským městem kultury.
    Ve své knize Muzeum nevinnosti vypráví autor příběh nenaplněné lásky. Hrdinou románu je Kemal z rodiny z horních istanbulských vrstev, který se zamiluje do své chudé příbuzné Füzun. To, co se jevilo jako aféra, se změní v posedlost. Láska k dívce ale Kemalovi nebrání v tom, aby dál pokračoval ve vztahu se svou snoubenkou. Füzun pak zmizí a hrdina pochopí, že ji miloval nade vše. Zřídí muzeum a shromažďuje v něm předměty, které s jeho milovanou souvisejí.
    "Knihu znám už skoro nazpaměť," uvedla Sunderová-Plassmannová. Román a jeho obsah měla prý při přípravě návrhu před očima. Spolu se spisovatelem kancelář vytváří vitríny, osvětlení či výstavní trasy. Exponáty opatřil sám Pamuk. Pořídil je v obchůdcích a na bleších trzích. Obrazy a různé věci doplní i videa a zvuky. Připomenou každou kapitolu románu. "Je to muzeum pocitů. To je velká výzva," uvedla architektka. Aby prý mohli autoři návrhu splnit vysoké nároky, bylo nutné nejdřív lépe poznat Istanbul a porozumět jeho náladám.
    Orhan Pamuk se narodil v roce 1952 v Istanbulu. Původně studoval architekturu, ale pak se začal věnovat psaní. Ve svém díle spojuje východní tradice se západním stylem. V roce 2006 získal Nobelovu cenu za literaturu. Čeští čtenáři si mohli přečíst jeho knihy Jmenuji se Červená, Sníh, Nový život a Istanbul: vzpomínky na město.



0 komentářů
přidat komentář