Brno chystá další etapu opravy jeviště Janáčkova divadla

Vložil
ČTK
12.08.2009 00:20
Brno

Brno - Jeviště brněnského Janáčkova divadla bude potřebovat opravu i poté, co tam řemeslníci v září skončí se stavbou jevištních stolů. Současné práce za 110 milionů korun se týkají jen stolů - otáčivé kovové konstrukce o průměru 18 metrů, která sahá 15 metrů pod jeviště a umožňuje ho naklánět, tvořit tam propadliště a vysouvat ho nahoru. Obnovu bude poté potřebovat ještě provaziště zvedající se do výše 25 metrů nad jevištěm a další jeho součásti.
    Rekonstrukce jeviště přijde na dalších odhadem 100 milionů korun. Pak přijde na řadu rekonstrukce samotného divadla, tedy šaten i prostor, kde se pohybují diváci. V dalších letech město počítá s částkami sto milionů na etapu. Etapy budou dvě nebo tři.
    Za peníze investované letos v Janáčkově divadle vznikla jevištní plocha, které má podle ředitele divadla Daniela Dvořáka světové parametry. Umožní divadlu dovážet za zahraničí inscenace s nápaditou scénou a i brněnští tvůrci a technici ji ocení. Dosud byli podle Dvořáka v divadelním provozu mnohdy limitováni časem, protože na přípravu scény pro představení měli čas od 14:00, kdy skončily zkoušky, do 18:00. "Sešikmení třeba stavělo deset lidí dvě hodiny. Teď nově ho budeme schopni vytvořit ve vteřinách," řekl Dvořák.
    Podle něj dá nová technika i větší rozlet scénografům. Jevištní prostor se díky ní bude moci výrazněji měnit i v průběhu představení. "Což je věc, kterou diváci mají velice rádi a oceňují, když na začátku představení a na konci představení mají pocit, že ušli dlouhou cestu různými světy," popsal Dvořák.
    Rekonstrukci jevištních stolů připravoval brněnský magistrát mnoho měsíců. Opravu oddálil zásah Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který zrušil výsledky původního výběrového řízení. Město pak muselo vypsat nový tendr. Tím se vše o rok zdrželo.
    Janáčkovo divadlo slouží především opeře a baletu Národního divadla a konají se v něm některé koncerty Filharmonie Brno. Scéna patří k největším divadelním budovám v Česku, kapacita hlediště přesahuje 1000 míst. Budova je bez větších zásahů v provozu od října 1965. Rekonstrukci potřebuje nejen samotné divadlo, ale také jeho okolí včetně zničené fontány před hlavním vstupem. Brněnští radní chtějí v sousedství divadla vybudovat také podzemní parkovací dům.
0 komentářů
přidat komentář