Úřednice vydělala na pozemcích v rozporu se zákonem

Vložil
ČTK
06.08.2009 12:55
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Vedoucí karlovarského stavebního úřadu Ivana Doubová, která prodejem pozemků získala téměř 27 milionů korun, jednala v  rozporu se zákonem o střetu zájmů a se správním řádem. Vyplývá to ze zprávy Ústavu státu a práva, který případ zkoumal.  Podle odborníků úřednice vydělala miliony na změně územního plánu, kterou sama navrhla. Doubová je nyní na dovolené, takže se k věci nevyjádřila.
    "Úřednice nepochybně porušila zákon o střetu zájmů. Zákon stanoví, že funkcionář, který může mít prospěch z výkonu veřejné moci, má povinnost předem sdělit zastupitelům nebo správnímu orgánu, že je zainteresovaný na výsledku celé věci," řekl Ján Matejka z Ústavu státu a práva při Akademii věd, který kauzu posuzoval.
    Podle něj měla vedoucí odboru územního plánování a stavebního úřadu na jednání zastupitelů oznámit, že vlastní desetitisíce metrů čtverečních pozemků. Nadřízený právní orgán jí pak měl sdělit, že nesmí připravovat podklady pro územní plán, a vyloučit ji z celé věci, vysvětlil Matejka.
    Zastupitelé změnu územního plánu v okrajových čtvrtích Karlových Varů schválili v prosinci 2007. Ze zemědělských pozemků v hodnotě 350.000 korun, které Doubová vlastnila, se staly přes noc stavební. Loni na jaře si parcely koupili za 26,6 milionu korun gruzínští podnikatelé.
    Doubová už dříve řekla, že celou záležitost považuje za hon na čarodějnice. Hájila se mimo jiné tím, že změny územního plánu probíhají na pozemky, a ne na jméno.
    Na prodej pozemků upozornil letos v březnu opoziční zastupitel Jan Kotek. Trestní oznámení, které Kotek podal, karlovarská policie odložila, protože se neprokázal trestný čin.
    Karlovarští radní si nechali věc posoudit od krajského úřadu, který se obrátil na Ústav práva a státu. "Posudek ještě nemáme. Čekáme, až přijde z kraje. Teoreticky je možné i  odvolání Doubové, ale nepředbíhejme," řekl primátor Werner Hauptmann (ODS).
0 komentářů
přidat komentář

Související články