Pardubice chtějí nový "reálný" návrh na úpravu Tyršových sadů

Vložil
ČTK
06.08.2009 12:35
Pardubice

Pardubice - Vedení Pardubic chce nechat zpracovat novou studii na úpravu Tyršových sadů v centru města v sousedství zámku Pernštejnů. Radnice už jeden návrh na rekonstrukci parku vzešlý z veřejné architektonické soutěže v  roce 2002 má. Bude však nezbytné vytvořit aktuální studii, která bude odrážet možnosti a potřeby města, řekl ČTK primátor Jaroslav Deml (ODS).
    Radní doporučili zastupitelům, aby zrušili své několik let staré usnesení, že k  původní studii budou zpracovány další stupně projektové dokumentace. "Chceme si uvolnit ruce pro reálné projektování za rozumné peníze. U dřívějšího návrhu bychom museli respektovat autorská práva při jakýchkoliv změnách, navíc jsme byli vázáni tím, že autor měl vypracovat i další projekty," uvedl Deml.
    Vítězná architektonická studie, která zčásti vycházela z původního vzhledu parku v době výstavy tělovýchovy a sportu v roce 1931, navrhla do parku hlavní promenádu ze Sukovy třídy proti ulici Na Hrádku až na nábřežní komunikaci u labského jezu. Opravit se měly cesty, vzniknout vodní plochy a veřejné osvětlení. Při obou nástupech do parku měly vyrůst zajímavě řešené kavárny, podél promenády směrem k ulici U Stadionu pak řada vodních ploch. Okraj Tyršových sadů na místě bývalých jatek v ulici U Stadionu měl být zastavěn, vzniknout by zde měl například hotel, sportovní centrum, bytový dům, multikulturní sál, restauraci, kavárny a další vybavení včetně dětských hřišť.
    Podle Demla je město schopné si se znalostí dřívějších návrhů samo vytvořit novou studii, v čele týmu by měla být hlavní architektka, která by si mohla přizvat odborníky určitých specializací. "Víme, co chceme, a jak by to mělo vypadat. Ale například navržené zásobování vodou pro jezírka by bylo velmi nákladné, rovněž chceme oddělit zástavbu v ulici U Stadionu," řekl Deml.
    Radnice chce pro úpravy parku využít dotaci z Regionálního operačního programu. Na projekty v něm má vyčleněno zhruba 420 milionů korun, pro čerpání peněz již zpracovalo a schválilo Integrovaný plán rozvoje města. Původně se náklady odhadovaly na přibližně 20 milionů korun, nyní primátor mluví o možné částce až pětkrát vyšší.
0 komentářů
přidat komentář

Související články