Archeopark v Mikulčicích po obnově více přiblíží zaniklé Valy

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
04.08.2009 15:15
Praha

Mikulčice (Hodonínsko) - Pohled na zaniklé velkomoravské hradiště Valy v Mikulčicích na Hodonínsku a jeho kostely chtějí nabídnout návštěvníkům tvůrci projektu na jeho rekonstrukci. Vypomohou si skleněnými panely, umístěnými v terénu, do nichž budou tyto objekty vyleptány. Přestože se z nich zachovaly jen kamenné základy, divák bude mít pocit, že je vidí ve skutečné velikosti. ČTK to dnes řekl spolutvůrce vítězného projektu na úpravu archeoparku a tamní expozice Petr Velička.

    Obnova komplexu by měla začít v roce 2010. Náklady nejsou známy, budou teprve vyčísleny. Jihomoravský kraj se pokusí na projekt získat peníze z evropských fondů.
    Modernizace areálu je nejdůležitějším krokem k tomu, aby Česko mohlo spolu se Slovenskem požádat roce 2013 o zápis velkomoravského areálu Mikulčice-Kopčany mezi památky UNESCO. Letos země tuto kandidaturu stáhly s tím, že komplex není na odborné posouzení, zda mezi ně patří, ještě připraven.
    Kraj letos vypsal architektonickou soutěž na novou podobu archeologické expozice Mikulčice. Ze sedmi přihlášených návrhů porota vybrala projekt, který přichází z četnými novinkami.
    Kromě skleněných tabulí v terénu je to hlavně 30 metrů vysoká vyhlídková věž. Na jejím skleněném opláštění bude opět vyleptána zaniklá zástavba. "Návštěvník stoupající nahoru by měl mít pocit, že hledí na hradiště. Teprve nahoře se kolem něj otevře současná krajina," vysvětlil architekt.
    Projekt počítá i s výstavbou nové archeologické základny. Původní před lety kvůli technické závadě vyhořela. Nový objekt ve tvaru písmene L bude mít uzavíratelný dvůr. Archeologové tak budou mít prostor, který budou moci využít pro svoji práci nebo po jeho otevření například k přednáškám pro veřejnost.
    Všechny současné budovy budou pokryty cortenem - materiálem připomínajícím rezavé železo. Objektům dodá punc starobylosti a zároveň připomene zaniklé kovářské dílny hradiště Valy.
    Hradiště patřilo v devátém a desátém století k nejvýznamnějším centrům Velké Moravy. Podle archeologů v něm patrně působili věrozvěsti Cyril s Metodějem. Rozlehlý komplex pokračuje tvoří na moravské části samotné hradiště s torzy budov a v nedalekých slovenských Kopčanech velkomoravský kostel.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
AUTORSKÁ PRÁVA
Jan Sapák
31.08.09 08:17
zobrazit všechny komentáře

Související články