CCEA představuje mladé polské architekty

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
12.01.2006 20:05
Praha

PRAHA - Mladé polské architekty představuje výstava, která se ode dneška koná v pražském Centru pro středoevropskou architekturu. Přehlídka je další z cyklu Young Blood (Mladá krev), který od roku 2004 prezentuje nejmladší generaci architektů ve střední Evropě. Výstava v Praze potrvá do 5. března, poté by se měla stejně jako předchozí výstavy prací slovenských a slovinských architektů představit v domovské zemi.

Prezentace polských architektů je čtvrtá - vedle ateliérů ze Slovinska a Slovenska centrum představilo tvorbu mladých českých architektů. Organizátoři plánují ukázat ještě práce maďarských a rakouských kolegů.
Smysl tohoto cyklu vidí v konfrontaci přístupu mladých architektů střední Evropy, jejich chápání vlastní profese i její fungování v příslušné zemi. "Přiznejme si, že častokrát víme mnohem více o tom, co se děje v oblasti architektury v Anglii, Německu či Francii než u našich bezprostředních sousedů," řekl dnes novinářům Igor Kovačevič z pořádajícího Centra pro středoevropskou architekturu.
První výstava se jmenovala I'm a Young Czeck Architect!; i název současné prezentace obsahuje pravopisnou chybu: I'm a Young Pollish Architect! Chyby v názvech zemí mají podle pořadatelů vyprovokovat autory při jejich prezentaci, provokovat mohou i návštěvníky při interpretaci viděného.
Šest polských studií připravilo prostorové instalace. Některé z nich ironizují překážky, které na začínající architekty čekají, jiné se zamýšlejí nad podstatou architektury. Výstavu doprovází česko-polsko-anglický katalog, který nabízí další informace o vystavujících a jejich pracích.
Polsko se svými 19 univerzitami "produkuje" nejvíce mladých architektů ve středoevropském prostoru. Podle Kovačeviče je pozoruhodné, jak málo jsou mladé architektonické ateliéry soustředěné ve Varšavě - na výstavě není ani jedno varšavské studio, zatímco výstava slovinské či české architektury zahrnovala především ateliéry působící v hlavních městech.
0 komentářů
přidat komentář