Plzeňský kraj chce vyvlastnit pozemky pod plánovaným obchvatem

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
27.07.2009 17:30
Plzeň

Plzeň - Plzeňský kraj zahájí postup k vyvlastnění soukromých pozemků pod plánovanou krajskou stavbou obchvatu Rokycan a Hrádku u Rokycan. Schválili to dnes krajští zastupitelé. Je to vůbec poprvé, co Plzeňský kraj kvůli krachu všech dosavadních jednání s majitelem pozemků k vyvlastnění přikročí. Vyjádření majitele pozemků ČTK nezískala.

    Osud stavby za zhruba 360 milionů korun už zhruba rok a půl vázne, uvedl ekonomický náměstek hejtmana Milan Chovanec (ČSSD). Kraj se chce pokusit získat na stavbu asi pětikilometrového úseku obchvatu dotaci z Evropské unie. To ale není zatím možné, neboť nemá kvůli chybějícím pozemkům územní rozhodnutí.
    Majitel polí u Hrádku požaduje za metr čtvereční 10.000 korun, řekl zastupitelům radní pro dopravu Jaroslav Bauer. Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jaroslava Vejpravy přitom znalecký posudek ohodnotil pozemek na zhruba 260 korun za metr čtvereční. Jde o téměř 8000 metrů čtverečních pozemků; to je jen menší část pozemků pod plánovaným obchvatem. Podle Bauera je to dokonce jen přes 1000 metrů čtverečních.
    Podle bývalého radního pro dopravu Miroslava Jaroše (ODS) už kraj v projektové přípravě a ve výkupech ostatních pozemků investoval do stavby, o které se hovoří zhruba devět let, desítky milionů korun. "Jednal jsem s majitelem pozemků několikrát, dříve mu byla nabídnuta i směna jeho pozemků za atraktivnější, ale nepřistoupil na to," tvrdí Jaroš. Na pozemcích prý majitel sám nehospodaří.
    Kraj požádá o zahájení vyvlastňovacího řízení. To se ale s případnou žalobou a soudním sporem může táhnout i roky. Kraj proto zároveň podle Bauera čeká na rozhodnutí vlády o návrhu zákona, který má vyvlastňování zjednodušit. Jeho cílem je usnadnit hlavně stavby dálnic a takzvaných liniových staveb.
0 komentářů
přidat komentář