Hradec Králové dá do oprav Benešovy třídy 70 milionů korun

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
12.01.2006 19:55
Hradec Králové

HRADEC KRÁLOVÉ - Radnice v Hradci Králové se chystá asi za 70 milionů korun opravit část problematické Benešovy třídy na největším hradeckém sídlišti Moravské Předměstí. Projekt spočívající v kompletní rekonstrukci železobetonových krytých chodníků a schodišť u panelových domů má naplánovaný do roku 2008. Letos město do oprav hodlá vložit asi 15 milionů korun. ČTK to řekl hradecký primátor Otakar Divíšek.

Třída s čtyřproudou silnicí obklopená mnohapatrovými panelovými domy pro asi 10.000 obyvatel vznikla v 80. letech minulého století a měla se stát novým nákupním a společenským centrem města. Nyní ji někteří architekti označují za pozůstatek megalomanie komunistického režimu, který neodpovídá dnešním potřebám bydlení.
Na jiných sídlištích neobvyklé chodníky s železnými konstrukcemi jsou ve značně zchátralém stavu. "Oprava je velmi náročná. Spočívá v obnažení a vyvaření celé ocelové kostry a jejím natření speciálním nátěrem, výměně zábradlí i stropních podhledů. Chodník bude ze speciálního betonu," popsal opravu náměstek radnice Martin Soukup.
Hradecká radnice dosud ročně na údržbu Benešovy třídy dávala kolem deseti milionů korun. "Za posledních devět let jsme v údržbě třídy utopili asi 100 milionů korun, které nejsou nikde vidět," řekl Divíšek. Opravené chodníky radnice zamýšlí darovat majitelům přilehlých nemovitostí, kteří by se o ně v budoucnu již starali sami.
Vedle toho chce dát radnice Benešově třídě přívětivější tvář prostřednictvím projektu s obecně prospěšnou společností Partnerství z Brna. Ta by měla zejména zjistit, co lidé, instituce a podnikatelé na Benešově třídě a v okolí nejvíce postrádají a připravit v tomto smyslu pro město konkrétní projekty. Například by mohlo jít o novou výsadbu zeleně, vybudování atrakcí pro děti a mládež nebo doplnění vhodného mobiliáře.
0 komentářů
přidat komentář