Památkáři nesouhlasí s návrhem úprav Karlova náměstí

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
22.07.2009 15:30
Praha

Praha - Památkáři nesouhlasí s návrhem na úpravu Karlova náměstí, který vzešel z ideové soutěže vyhlášené radnicí Prahy 2. Připomínky mají například k plánovanému podchodu pod Ječnou ulicí. To se ale nelíbí Praze 2, podle místostarosty Václava Vondráška (ODS) radnice záměrně památkáře pozvala do komise, která soutěžní návrhy hodnotila. Chtěla tím předejít pozdějšímu nesouhlasu s projektem.
    Karlovo náměst je největší náměstí v Česku, jméno má po Karlovi IV., z jehož iniciativy na Novém Městě vzniklo.
    Národní památkový ústav své stanovisko zaslal v minulých dnech radnici Prahy 2. ČTK se vyjádření památkářů zatím nepodařilo získat. Podle Vondráška ale považují vybudování podchodu pod Ječnou, který se měl napojit na vestibul metra, za nepřípustné. V těchto místech totiž bývala kaple. Památkáři se domnívají, že je lepší, aby tato památka zůstala neodkryta pod zemí, řekl Vondrášek.
    "Jedná se o nepochopení. Proklamovali jsme, že se bude hloubit velmi opatrně. Jakmile se narazí na nějakou pamětihodnost, zůstane to zachováno a zpřístupní se to," zlobil se Vondrášek. "Nejde nám o to mít tam stůj co stůj podchod. Myslím ale, že je třeba památky odkrýt, aby byly vidět," dodal. Podle něj se na vypracování posudku podíleli lidé, kteří v minulosti prosazovali jiné návrhy na rekonstrukci náměstí. Ty ale nebyly kvůli nesouhlasu veřejnosti přijaty.
    Podle Vondráška ale není podchod jedinou připomínkou památkářů. Projekt je podle památkářů celkově nepřijatelný, uvedl místostarosta.
    Radnice nyní zvažuje, jaké kroky podnikne. Mohla by svůj projekt prosazovat dál, konečné slovo má totiž magistrátní odbor památkové péče. Ten by měl sice ke stanovisku památkářů přihlédnout, existují ale případy, kdy úředníci názor památkářů nevzali v úvahu. Takovou cestou ale Praha 2 nechce postupovat. "Rekonstrukce bude finančně velmi nákladná. Chtěli jsme tedy dobrozdání památkářů, abychom mohli žádat o dotace z evropských fondů," poznamenal místostarosta.
    Ideovou soutěž na návrh rekonstrukce Karlova náměstí radnice vypsala loni v červnu, přihlásilo se do ní 22 návrhů. V prosinci zvláštní komise vybrala nejlepší projekty. Z ideové soutěže radnice nezvolila žádného vítěze, udělila pouze druhou a třetí cenu, dalších pět projektů ocenila. Všechny návrhy si lidé mohou prohlédnout na radnici na náměstí Míru.
    Památkáři už dříve uváděli, že chtějí zachovat park v původní podobě, jak ho navrhl parkový architekt a ředitel pražských parků a zahrad František Thomayer, bratr známého lékaře Josefa Thomayera. Architekt sjednotil celé náměstí a po jeho obvodu vysadil stromořadí odolných listnáčů. Podle Prahy 2 je ale toto řešení překonané, nepočítalo totiž s intenzivním automobilovým provozem, ani s tramvajemi a metrem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články