Benešova socha v Brně bude postavena, peníze se našly

Vložil
ČTK
22.07.2009 12:05
Brno

Brno - V Brně vztyčí pamětníci možná ještě letos sochu československého prezidenta Edvarda Beneše. Na její postavení, o které léta usilují odbojáři, političtí vězni a jejich blízcí, se po letech našly peníze. Polovinu z potřebného 1,6 milionu korun ve sbírce vybrala Československá obec legionářská. Druhou polovinu přislíbili formou dotace městští radní, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).
    Obě strany se dohodly na umístění - socha bude dominovat prostranství před právnickou fakultou. "Bude to prostor důstojný, jednak zobrazující to, že prezident Beneš byl rovněž právník, a je v tom i určitá symbolika, protože v době, kdy byl předsedou exilové vlády v Londýně, tak v právnické fakultě bylo sídlo brněnského gestapa. Je to takový protipól," řekl Rychnovský. Instalace tak podle něj připomene boj českého národa proti nacistické agresi.
    Samotná socha už je odlitá a zatím leží v depozitáři. Zastánci jejího umístění v Brně nešli cestou umělecké soutěže, jak magistrát dřív prosazoval, ale nechali zhotovit kopii Benešovy sochy od sochaře Karla Dvořáka, která stojí před Černínským palácem v Praze. Hlavně letci a další bojovníci tak mají jistotu, jak bude socha vypadat, řekl ČTK už dřív Jan Kruml z výboru, která stavbu sochy prosazuje.
    Odlití stálo 400.000 korun, podle Rychnovského se však se vztyčením sochy pojí další náklady na projektovou dokumentaci, úpravu prostranství, jeho vydláždění, osvětlení i rozmístění laviček. "Částka (1,6 milionu korun) je rozumná, spíš bych řekl, že velice střízlivá," řekl Rychnovský.
    Pamětníci usilovali o postavení Benešovy sochy v Brně léta. Krok podle nich přichází později, než letci a další pamětníci prosazovali. Mnozí z těch, kdo na vytvoření sochy přispěli, se instalace nedožijí, řekl Kruml už dřív.
0 komentářů
přidat komentář