Výstavba velkého všesportovního areálu u Liberce vázne

Zdroj
Miloslav Lubas
Vložil
ČTK
22.07.2009 11:50
Brno

Jeřmanice (Liberecko) - Jenom na papíře zůstává zatím největší akce z loňského červnového kola dotací, které putovaly z Evropské unie do Libereckého kraje. Všesportovní areál Obří sud - Javorník za 200 milionů korun začne společnost Vane International stavět nejdříve v polovině září. ČTK to dnes řekl její ředitel Milan Saibert.
    Firma původně uvažovala o  zahájení prací už loni na podzim a otevřít ho chtěla letos v prosinci. "Administrativní příprava projektu byla velmi složitá. V současné době máme stavební povolení a dolaďujeme poslední detaily," dodal Saibert.
    Rekreační středisko pro rodiny s dětmi se zimními i letními sporty v  Jeřmanicích u Liberce dokončí Vane International v roce 2011. Potřebuje na něj úvěry. Podle Saiberta jsou jednání s bankami navzdory hospodářské krizi na dobré cestě. Přes 100 milionů získá firma od EU, téměř dvacetimilionovou dotaci obdrží od státu a zbylých asi 80 milionů korun zaplatí sama. Obec Jeřmanice vložila do areálu své pozemky a peníze. Slibuje si od něj příjmy na rozvoj.
    "Na 90 procent se práce na Javorníku rozeběhnou v září. V polovině příštího roku bychom rádi otevřeli letní bobovou dráhu. Před zimou 2010 by měla stát čtyřsedačková lanovka," konstatoval Saibert. Na lanovce bude i speciální plošina pro přepravu vozíčkářů.
    Na kopci Javorník mezi Libercem a Hodkovicemi nad Mohelkou najdou turisté také kopii vyhořelého Obřího sudu, cyklistické krosové tratě a rozhlednu. Kopie Obřího sudu v sobě ukryje restauraci asi pro 50 hostů a zhruba dvacetilůžkový penzion. Před budovou s oválným tvarem se počítá i s velkou letní terasou.
    Javorník měří 684 metrů. Sjezdovka bude dlouhá kolem 700 metrů a uměle zasněžovaná. Na jedné její straně dostanou prostor snowboardisté a na druhé lyžaři, sjedou se až v poslední třetině svahu. "Na Javorníku plánujeme dětský vlek. Na letní sezonu tam připravíme bikrosové tratě. Více než 1000 metrů dlouhá bobová dráha poslouží turistům celoročně," podotkl Saibert.
    Vane International vybuduje pod Javorníkem velké parkoviště. Kopec leží nedaleko od rychlostní komunikace mezi Prahou a Libercem a z východního a severního okraje hlavního města se k němu dá dorazit za necelou hodinu.
    Vane International patří bývalému fotbalovému reprezentantovi Václavu Němečkovi. Zabývá se koupí a prodejem nemovitostí, prodejem a vývozem potravin, pořádá společenské akce a zastupuje fotbalisty při jednáních s kluby. Rekreační areál na Javorníku je prvním projektem firmy z cestovního ruchu.
    V červnu 2008 padlo rozhodnutí, že do Libereckého kraje půjde z EU 665 milionů Kč. Pomohly a pomohou k rozvoji měst, venkova a cestovního ruchu. Hotové jsou některé menší projekty. Například v Plavech na Jablonecku slouží od dubna víceúčelové hřiště za 8,5 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář