Praha vyhlásila kulturní granty na rok 2010

Vložil
ČTK
21.07.2009 23:45
Praha

Praha - Radní hlavního města dnes vyhlásili kulturní granty. Zájemci o ně se mohou hlásit do 9. září. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekl radní pro oblast kultury Milan Richter (ODS). Nový systém rozdělování grantů schválilo v červnu zastupitelstvo hlavního města, na jeho přípravě téměř rok pracoval poradní sbor expertů.
    "Po dnešním jednání jsou připraveny všechny nezbytné dokumenty a můžeme vyhlásit grantové řízení," uvedl Richter s  tím, že přesné podmínky budou zveřejněny do 27. července. Kdo víceleté příspěvky od města dostane, by měla rada a zastupitelstvo schválil v prosinci, jednoroční granty schválí magistrát v lednu. Jakou částku na kulturní granty Praha věnuje, ještě není jasné, magistrát musí nejprve podle Richtra připravit rozpočet na příští rok.
    Letos magistrát na kulturních grantech rozdělil téměř 230 milionů korun, což je o 21 milionů více než předchozí rok.
    "Rozhodujícím článkem při posuzování žádostí a projektů bude nová grantová komise a granty budou udělovány v rámci určených kategorií,“ dodal radní. Mezi oblastmi, ve kterých mohou umělci o peníze žádat, jsou divadlo, hudba, tanec, výtvarné umění a fotografie, literatura nebo film.
    Posuzování žádostí bude podle nového systému dvoukolové, komise odděleně zhodnotí úroveň projektu a výši dotace. Rozhodnutí o přidělení nebo nepřidělení grantů bude zveřejňováno i se zdůvodněním.
    Dotaci bude Praha poskytovat pouze do výše vyrovnaného rozpočtu projektu, aby nemohli mít žadatelé zisk, a peníze mohou krýt maximálně 70 procent rozpočtových nákladů projektu.
    Model je navržen pro roky 2010 až 2015. Nepočítá s dotací na prodanou vstupenku, která loni vyvolala protesty části kulturní veřejnosti. Nerozlišuje ziskové a neziskové společnosti, což kritici dřívějších grantových systémů požadovali. Podle navrženého systému si tak mohou o podporu zažádat všechny kulturní organizace bez ohledu na právní formu.
0 komentářů
přidat komentář