Josef Pleskot: Do Dolní oblasti Vítkovic se musí vrátit život

Zdroj
Hana Halfarová
Vložil
ČTK
17.07.2009 21:15
Ostrava

Ostrava - Opuštěnou průmyslovou oblast takzvaných dolních Vítkovic v Ostravě je třeba oživit a propojit s nedalekým centrem města. Dokud se v areálu vyrábělo železo, sloužily mu stovky lidí. Obnovené industriální památky budou naopak sloužit lidem. ČTK to dnes řekl architekt Josef Pleskot. Podle jeho návrhů se například promění vítkovický plynojem v moderní kongresové centrum a jedna z vysokých pecí v bezpečnou prohlídkovou trasu.
    Uznávaný architekt, který je mimo jiné autorem tunelu v Jelením příkopu na Pražském hradě a vily miliardáře Petra Kellnera ve Vraném nad Vltavou, dnes představil ostravským novinářům návrh obnovy památkově chráněného plynojemu z roku 1921. Se strojírenskou společností VÍTKOVICE, která průmyslový areál vlastní, zároveň podepsal smlouvu o další studii na využití nejstarší vysoké pece.
    "Do Dolní oblasti Vítkovic se musí vrátit život, ale v jiné podobě. Už tam nebudou chodit dělníci do práce, ale přijde celá společnost za vzděláním, kulturou. Vznikne zde veřejný prostor s novou, společenskou funkcí, což je veliká proměna," řekl architekt.
    Právě těmto účelům by mělo nejpozději v roce 2013 sloužit nové kongresové centrum pro 1500 lidí, které Pleskot navrhl umístit do obřího plynojemu. Jeho původní vzhled zachová; novou budovu umístí do vnitřního kruhového prostoru. "Pro představu - je to natolik velký prostor, že by se celým plynojemem přikryl jeden městský blok vymezený čtyřmi ulicemi," popsal architekt.
    Součástí moderního centra bude také galerie, veřejná kavárna a kongresový sál. "Lidé z něho uvidí prosklenou stěnou za jevištěm vysokou pec. Industriální scenérie se tak bude moci využívat při kongresech či koncertech, které nepotřebují vlastní scénu," naznačil Pleskot.
    Architekt se ale nezabývá jen obnovou jednotlivých památek, ale celým urbanismem dolních Vítkovic. "Hlavní otázkou je, jak bude Dolní oblast koexistovat s roztříštěnou Ostravou," řekl s tím, že chce obnovit urbanistický plán, který Vítkovice měly zhruba před 150 lety. "Chtěl bych dolní Vítkovice povýšit na území, které s Ostravou a jejím centrem vytvoří celek," naznačil Pleskot.
    Jeho vztah k industriální Ostravě už zraje mnoho let, není to "prožitek okamžiku", dodal. "Poprvé jsem tu byl před více než 30 lety, kdy jsem zažil atmosféru průmyslového města. Tehdy jsem si odmyslel onu komunistickou rudou záři a město si spojil s Bezručovou poezií, kterou jsem měl rád jako gymnazista. Je to ve mně nashromážděné," svěřil se.
0 komentářů
přidat komentář

Související články