Vítkovice plánují výstavbu Pleskotova kongresového centra

Vložil
ČTK
15.07.2009 14:55
Praha

Praha - Strojírenská společnost Vítkovice chystá do roku 2013 výstavbu kongresového centra pro 1500 lidí. Náklady mají být ve výši půl miliardy korun a společnost počítá také s částečným využitím evropských dotací. Informuje o tom dnešní vydání Hospodářských novin.
    Vítkovice tak usilují oživit takzvanou Dolní oblast, která leží uprostřed města a má statut národní kulturní památky. "Chceme, aby Dolní oblast dostala novou funkci - hlavně vzdělávací. A aby tu vyrostla perla nejen české, ale i středoevropské architektury," uvedl majitel Vítkovic Jan Světlík.
    Autorem studie je český architekt Josef Pleskot. Ten plánuje z energetické ústředny z roku 1911 vybudovat centrum pro výuku technických předmětů základních škol. V obřím plynojemu z roku 1921 by pak mělo stát samotné kongresové, kulturní a společenské centrum.
    Světlík chce také zpřístupnit nejstarší ze tří vysokých pecí, aby na ní bylo možné provádět návštěvníky s výkladem. Zároveň věří, že celý projekt bude dokončen dříve, než plánuje, a to již do dvou let.
    Majitel Vítkovic tvrdí, že jeho plány nezhatí ani ekonomická krize, která jeho podnik citelně zasáhla. Investorem projektu je zájmové sdružení, do něhož kromě Vítkovic vstoupilo i město a Vysoká škola báňská. Partnerem se podle HN zřejmě stane i kraj.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
upřesnění obsahu tiskové zprávy
Jiří Michálek
14.08.09 02:35
zobrazit všechny komentáře

Související články