NPÚ radí vlastníkům památek, kteří chtějí dotaci na zateplení

Vložil
ČTK
15.07.2009 14:50
Praha

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) vyhradil na každém regionálním pracovišti jednoho zaměstnance, který bude radit těm vlastníkům památek, kteří chtějí získat státní dotaci na zateplení objektu v programu Zelená úsporám. Novinářům to dnes řekla Věra Kučová z ústředního pracoviště NPÚ. Ústav tím chce zamezit možným případům, kdy by si vlastníci nechali zpracovat projekt, ale při realizaci by narazili na odpor památkářů.
    Program Zelená úsporám stát vyhlásil v dubnu a uvítali jej především podnikatelé ve stavebnictví, podle kterých jde o dosud nejlepší protikrizové opatření vlády. Program má v příštích čtyřech letech nabídnout dotaci až 250.000 domácností. Letos by měl program nabídnout zhruba deset miliard korun, v příštích třech letech až dalších 15 miliard korun. Podle mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenky Brandtové zaznamenal fond k dnešnímu dni 49 žádostí o dotaci.
    "Bojíme se, že žadatel, který je masírován kampaní, že program je pro všechny, nejprve osloví projektanty a nechá si za své peníze připravit dokumentaci, s kterou potom narazí u nás," řekla Kučová. Podle ní totiž památkáři mnohé úpravy, které program nabízí, běžně nepovolují. Jedná se například o některé zásahy na vnějších pláštích staveb, střechách, fasádách a některé výměny oken.
    Pracovník NPÚ, na kterého podle Kučové bude kontakt na webových stránkách pracoviště, zájemcům poradí, jaké typy opatření jsou pro jejich objekt vhodné. NPÚ chce podle Kučové společně s Českou komorou architektů (ČKA) vytvořit také nějaké příklady a vzorové výpočty, z kterých by vlastníci památek zjistili, jestli je pro ně program vůbec výhodný.
    Památkáři s  ČKA od dubna jednají se Státním fondem životního prostředí o možných změnách programu, které by umožnily získání dotace i pro vlastníky historických objektů a úpravy zároveň nenarušily hodnotu památek. Jednání ale ještě nejsou u konce, památkáři proto vlastníkům těchto objektů doporučují, aby se žádostmi ještě vyčkali. "Informovali jsme i krajské úřady, že není kam spěchat," poznamenala Kučová.
    Ihned po zveřejnění podmínek poskytování dotací přišel NPÚ s  obavou, že program může uškodit památkám. Podmínky programu podle tehdejšího prohlášení památkářů nezohledňují specifika péče o architektonické dědictví.
0 komentářů
přidat komentář

Související články