Kampus UJEP ozdobí díla připomínající objevy Purkyně

Vložil
ČTK
14.07.2009 17:00
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Různé sochy, plastiky a další umělecká díla připomínající objevy Jana Evangelisty Purkyně budou zdobit venkovní prostory nově budovaného kampusu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP). Mluvčí univerzity Jana Šiková dnes ČTK řekla, že škola chce na díla využít 1,5 milionu korun, které dostala od města.
    Podle Šikové škola připraví pro studenty umělce seznam vědeckých objevů Purkyně. Z něho si budou moci vybrat a přihlásit se do soutěže, ve které komise vybere nejlepší návrhy. "Nechceme umělce nijak omezovat v tom, co si vyberou, jaký materiál použijí a co vytvoří. Podmínkou je, aby dílo mohlo být umístěno venku a odolalo počasí," uvedla Šiková.
    Vytvořená díla chce UJEP veřejnosti představit 17. prosince v  den vědcových narozenin. Pokud to bude možné, budou umístěna ve venkovních prostorách kampusu. Případně je univerzita uskladní a na místo je umístí v  okamžiku, kdy bude park hotov. Spolu s uměleckými díly škola vydá i informační příručku, která bude odkaz vědce připomínat.
    S výstavbou kampusu pro 10.500 studentů a více než 1000 zaměstnanců a akademických pracovníků UJEP začala před pěti lety, vyrůstá v areálů bývalé nemocnice. Některé budovy již jsou hotové, na další škola potřebuje peníze. Letos v dubnu vláda rozhodla, že škole dá 420 milionů korun. Další peníze chce UJEP získat z evropských fondů. Šiková dnes ČTK řekla, že škola již dvě žádosti o dotace poslala, několik dalších připravuje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články