Skanska kvůli úsporám mění strukturu a bude propouštět

Vložil
ČTK
13.07.2009 08:30
Praha

Praha - Tuzemská stavební jednička Skanska mimo jiné kvůli úsporám mění svou strukturu. Firma ruší dceřiné firmy, které budou nadále fungovat jako divize jedné společnosti. K reorganizaci chtělo vedení Skansky přistoupit ještě dříve, než realitní trh zasáhla finanční krize. Informaci dnes přinesl týdeník Euro. Předseda představenstva a generální ředitel Skansky Dan Ťok také týdeníku řekl, že firma kvůli krizi propustí desítky procent pracovníků.

    Skanska dosud fungovala v Česku jako holding s 27 dceřinými společnostmi. "Je to obtížně řiditelná struktura, a to pouze prostřednictvím ovládacích smluv. Bylo to nešikovné a pomalé," řekl Euru Ťok. Každá z dcer, jež si mnohdy i konkurovaly, totiž měla své představenstvo, valnou hromadu a dozorčí radu.
    Společnost chtěla stlačit náklady již před vypuknutím krize. Podobně jako další stavební kolosy se vyznačovala vysokými správními a výrobními režiemi, uvedl týdeník, "Snižujeme počet statutárních orgánů a vůbec zlevníme provoz," uvedl šéf Skansky. Úspora nákladů, kterou chce firma dosáhnout změnou struktury, se nemá projevit ve vyšší marži firmy, ale v nižší ceně pro zákazníka, píše Euro.
    Do měnící se struktury firmy zasáhla finanční krize. Ťok přiznal, že nové složení firmy se nyní hodí. Vedení Skansky přehodnocuje také počty zaměstnanců, protože ubylo práce - v mnoha oblastech se počet zakázek snížil až o polovinu. Skanska sice ještě nechce zveřejňovat přesná čísla, kolika lidí se propouštění dotkne, Ťok však připustil, že půjde o desítky procent.
    Firma podle něj dá zaměstnancům šanci, že jakmile se situace zlepší, tak je znovu nabere. Propouštěni budou nejprve agenturní pracovníci, teprve potom kmenoví zaměstnanci, píše Euro. Průměrný počet zaměstnanců se v tuzemské a slovenské Skansce loni snížil o tři procenta na 6873 pracovníků.
    Skanska je aktivní ve třech oblastech - pozemním stavitelství, infrastrukturních stavbách a bytové výstavbě. Provozní zisk firmy se loni v Česku a na Slovensku proti roku 2007 snížil o 18 procent na 1,4 miliardy korun. Tržby skupiny se naopak meziročně zvýšily o pět procent na 37,6 miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář