Stavba ICRC v Brně se kvůli změnám zpozdí o dva roky

Zdroj
Dan Petrucha
Vložil
ČTK
12.07.2009 20:10
Brno

Brno - Výstavba Mezinárodního centra klinického výzkumu a vývoje (ICRC) v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny se kvůli změnám v plánování opozdí o dva roky. Oproti koncepci schválené vládou v roce 2006 se má současně opravovat také část svatoanenské nemocnice, čímž se investice ze státního rozpočtu zvýší o 650 milionů na dvě miliardy korun. ČTK to zjistila ze závěrů NKÚ. Stavba ICRC za 2,9 miliardy korun by měla začít letos, podle nové koncepce skončí v září 2012.
    "Příprava území pro výstavbu centra byla zahájena a realizována v době, kdy již bylo rozhodnuto o zásadní změně koncepce výstavby, a je reálný předpoklad, že připravené území nebude vyhovovat účelům výstavby ICRC dle nových parametrů. Po změnách závazných parametrů byly peněžní prostředky navýšeny o více než 654 milionů korun," řekl prezident NKÚ František Dohnal.
    Stavba moderního výzkumného a léčebného centra přijde na 2,9 miliardy korun. V ceně je i částečná přestavba svatoanenské nemocnice. Její dispozice je dnes zastaralá, kliniky, ambulance i oddělení působí v mnoha budovách roztroušených po areálu, takže zdravotníci musejí mnohdy pacienty převážet venkem. Přestavba má problém odstranit.
    Kolem 845 milionů korun z celkových investic tvoří vlastní zdroje nemocnice a dodavatelské úvěry. Zbývající část uhradí stát a právě tato částka se kvůli změnám v projektu podle NKÚ zvýší o zhruba 650 milionů na téměř dvě miliardy korun. Termín dokončení se v nové koncepci posunul o dva roky na září 2012.
    V ICRC budou lékaři vyvíjet nové metody léčby nejčastějších nemocí, jako je infarkt. Na výzkumných úkolech mají spolupracovat s experty prestižní americké kliniky Mayo. Klinika je jednou z největších univerzitních nemocnic v USA a bývá označovaná za nejprestižnější lékařské pracoviště na světě. Díky výzkumu přímo v Brně by se novinky v léčbě měly k českým pacientům dostat dřív.
0 komentářů
přidat komentář

Související články