Divadlo v Plzni dostane fasádu, jakou mělo v roce 1902

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
09.07.2009 19:05
Plzeň

Plzeň - Stejnou fasádu, jakou měla při svém otevření v roce 1902, dostane novorenesanční budova Divadla J. K. Tyla v Plzni. Rozsáhlé opravy obvodového pláště i přilehlých teras vyjdou asi na 30 milionů korun a dokončeny by měly být příští rok na podzim. Historický objekt trpí nejen kvůli husté dopravě na Klatovské třídě, jeho originální podobu nerespektovaly ani poslední stavební úpravy v 80. letech minulého století. ČTK o rekonstrukci informovala mluvčí magistrátu Edita Vighová.
    "Opraveny budou části fasády poškozené exhalacemi a kyselými dešti a všechny umělecké a řemeslné prvky, které fasádu doplňují," uvedla. Fasáda se dočká své původní barevnosti, která je světlejší. Zmizet by měly i nevhodné zásahy provedené při poslední rekonstrukci. Řemeslníci opraví kamenné obklady soklů, zrekonstruují okna, okapy. Na sochařské výzdobě budou současně pracovat restaurátoři.
    "Divadlo obklopuje ze všech stran systém teras, který vyrovnává svažitý terén v okolí budovy. Stavbaři dlažbu na terasách vyčistí a přespárují, opraví balustrády a přilehlá schodiště," dodala Vighová. Ve vyšších patrech divadla dělníci sejmou původní krytinu, opraví spádování, položí nové izolace a na závěr nainstalují novou vrchní krytinu. Na závěr rekonstrukce, v říjnu roku 2010, bude na hlavní průčelí umístěna nově vyrobená replika nápisu Divadlo královského města Plzně.
    Investorem rekonstrukce je město Plzeň. Budova Velkého divadla byla postavena v roce 1902 podle projektu architekta Antonína Balšánka a je nemovitou kulturní památkou. Na její umělecké výzdobě se podíleli například Ladislav Šaloun, František Hergesell, Stanislav Sucharda, Antonín Procházka, Antonín Rous, Vilém Amort a další. Autorem projektu rekonstrukce a přístavby Velkého divadla z let 1981 až 1985, byl architekt Pavel Němeček.
0 komentářů
přidat komentář