Ministerstvo: Prodloužení konkurzu přineslo kvalitativní posun

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
11.01.2006 10:45
Praha

PRAHA - Ministerstvo kultury si od konkurzu na generálního ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ) slibuje díky spektru zúčastněných osob kvalitativní posun oproti předchozímu řízení, jehož krátkost počátkem prosince kritizovala odborná veřejnost. Z informací ministerstva poskytnutých ČTK po úterní uzávěrce přihlášek vyplynulo, že o funkci nyní projevilo zájem 12 lidí, tedy více než v prosinci.

Přihlášky do konkurzu na ředitele deseti územních pracovišť NPÚ jsou podle pracovnice ministerstva Ludmily Kadrnkové na stejné kvalitativní úrovni jako přihlášky evidované před prodloužením konkurzu. Na tato místa se hlásí celkem 93 uchazečů.
Jméno generálního ředitele by mohlo být známo 19. ledna a jména ředitelů odborných pracovišť do konce ledna.
O lednovém termínu uzávěrky konkurzu se rozhodlo poté, co komise jmenovaná ministrem Vítězslavem Jandákem nedoporučila v prosinci žádného z několika přihlášených kandidátů. Komise postrádala výjimečné osobnosti v oboru, a rozhodla proto soutěž více otevřít. Ministerstvo pak vyzývalo k účasti v řízení některé odborníky. Podle dostupných informací mezi nimi byli i lidé, kteří takové ambice neměli; někteří to proto odmítli.
Zdeněk Novák stanul v čele NPÚ na začátku prosince na pouhý jeden den, a to poté, co uzavřel svou desetiletou éru náměstka ministra kultury. Po odvolání se přihlásil do minulého i do tohoto konkurzu. Další jména nejsou známa.
Jandák, který na začátku prosince překvapivě odvolal všechny ředitele pracovišť památkové péče, původně předpokládal, že funkce nově obsadí už před vánočními svátky. Odborná veřejnost tehdy jeho postup označila za uspěchaný.
Ředitel odboru lidských zdrojů ministerstva kultury Petr Miller komisi nyní navrhl, aby zahájila výběrové řízení na post generálního ředitele v úterý 17. ledna. Jak uvedl, přednosti kandidátů, sdělené písemnou formou, může samozřejmě potvrdit nebo také vyvrátit až osobní pohovor před komisí.
Předpokládá se, že komise by mohla navrhnout ministrovi kultury vybrané uchazeče, které doporučí ke jmenování, další den. Generální ředitel NPÚ by tedy mohl být znám ve čtvrtek 19. ledna.
"Pokud se tak stane, jeho jméno bude poprvé oznámeno ten den na tiskové konferenci ministerstva kultury," uvedla Kadrnková.
Uchazeči na ředitele územních odborných pracovišť by měli předstoupit před výběrovou komisi 24. ledna a do konce ledna by měla být obsazena všechna místa. Nově jmenovaný generální ředitel NPÚ by se měl stát členem komise pro jejich výběr.
0 komentářů
přidat komentář