Ostravský Důl Michal zve na noční prohlídky

Vložil
ČTK
04.07.2009 10:00
USA

New York

Ostrava - Kulturní památku Důl Michal v Ostravě-Michálkovicích si mohou ode dneška lidé prohlédnout v neobvyklou dobu. Jeho pracovníci zahájili komentované noční prohlídky. Návštěvníci vybavení originální hornickou lampou a helmou si mohou expozice prohlédnout každý pátek od 21:00. ČTK to řekla pracovnice Dolu Michal Karolína Grymová. První noční prohlídka dnes přilákala zhruba desítku lidí.
    "Noční prohlídku děláme vždy pro nejvýše 20 zájemců, takže skupiny jsou omezené," řekla ČTK Grymová. Prohlídky dolu budou pokračovat i po prázdninách, od září se ale zájemci musí předem objednat. "V těchto případech se prohlídka uskuteční při zájmu nejméně pěti návštěvníků," vysvětlila s tím, že noční prohlídky potrvají téměř dvě hodiny.
    Návštěvníci Dolu Michal si mohou prohlédnout například řetízkové šatny, cechovnu i strojovnu. Absolvují stejnou cestu jako kdysi horníci při každodenním nástupu do práce. Projdou tak areálem, který věrně zachycuje technický stav z  období let 1912 až 1915. Podle projektu architekta Františka Fialy byl tehdy důl zcela přestavěný na moderní, plně elektrifikovaný provoz, který představuje soubor elektrických těžních strojů a kompresorů z počátků elektrifikace.
    Památkový ústav Ostrava chtěl zachovat celý areál dolu v jeho původní podobě - jako by lidé, kteří zde pracovali, právě odešli a zachovali vše na svém místě. Atmosféru takzvaného posledního dne dotváří ohmatané zábradlí, ochozené schody i oprýskané nátěry.

> www.dul-michal.cz
0 komentářů
přidat komentář