Sdružení nesouhlasí s rozšířením nákupního centra v Kladně

Vložil
ČTK
03.07.2009 00:05
Kladno

Kladno - Občanské sdružení Pro Kladno nesouhlasí se záměrem rozšířit nákupní centrum v Kladně-Kročehlavech o dalších více než 28.000 metrů čtverečních. Obává se, že to bude mít negativní vliv na životní prostředí. Podle investora společnosti Adon Kladno je ale stavba v souladu s územním plánem a obavy nejsou na místě. Nyní se kladenské centrum Oaza rozkládá na ploše téměř 18.000 čtverečních metrů.

    Předseda sdružení Jan Mourek ČTK řekl, že jim chybí zejména hluková studie. Domnívají se navíc, že údaje o nárůstu znečištění ovzduší vlivem dopravy, které investor uvedl v oznámení o plánované stavbě, jsou podhodnoceny. Není v něm prý ani uveden vliv nárůstu dopravy na obyvatele domů podél příjezdových silnic. Podle členů sdružení není uspokojivě vyřešeno ani nakládání s dešťovou vodou, která má být z obchodního centra a parkoviště odváděna do Lidického potoka.
    Sdružení zaslalo svůj nesouhlas se stavbou středočeskému krajskému úřadu. Požaduje v něm řádné posouzení vlivů plánované stavby na životní prostředí, takzvané velké řízení EIA.
    Stavba má navázat na nynější obchodní komplex Oaza. Kromě nákupní pasáže v ní má být administrativní a sociální zázemí zaměstnanců, restaurace a rychlé občerstvení. Člen vedení společnosti Adon Kladno, který si nepřál být jmenován, ČTK řekl, že stavba je v zóně určené k rozvoji občanské vybavenosti na okraji obytné zástavby. Dopravní zátěž v uvedené lokalitě by se podle něj neměla výrazně zvýšit.
    Podle Mourka členové sdružení pochybují o přínosu a potřebnosti rozšíření nákupního centra. Připomněli, že podle strategie udržitelného rozvoje města z roku 2007 už tehdy překročilo Kladno obvyklý poměr prodejní plochy na obyvatele. "Část kapacity stávající Oazy je navíc stále nenaplněná. Je to sice věc investora, ale další výstavba bude zbytečně obtěžovat obyvatele sousedního sídliště," dodal.
    Sdružení Pro Kladno vzniklo letos v únoru. Jeho hlavním cílem je zabránit stavbě dalšího obchodního a společensko-zábavního střediska Central Kladno, které má vyrůst ve středu města a má stát přes 1,5 miliardy korun. Středočeský kraj nařídil k této stavbě vypracovat podrobnou dokumentaci vlivu na životní prostředí.
0 komentářů
přidat komentář