Mladí tvůrci vystavují v Brně ve stavebních buňkách

Vložil
ČTK
01.07.2009 14:45
Brno

Brno - Brněnská umělecká přehlídka Sochy v ulicích se rozrostla o výstavu mladých tvůrců umístěnou ve stavebních buňkách na Malinovského náměstí. Nezvyklý výstavní prostor symbolicky nahrazuje uzavřené síně sousedního Domu umění, který je v rekonstrukci. Díla vznikla přímo pro přehlídku, některá z nich lidé najdou nejen uvnitř buněk, ale také na jejich vnějších stěnách a v okolním parku, řekla ČTK kurátorka Andrea Štekrová.
    Výstava Sochy v ulicích už v Brně trvá měsíc a nabízí pohled na současné umění na nezvyklých místech. Takzvané Kontejnery umění, jak kurátoři označují stavební buňky, jsou doplňkovým programem festivalu. Obsah kontejnerů se průběžně mění. Nyní v nich a v jejich okolí zájemci najdou díla výtvarníků, kteří se věnují především sochařským a prostorovým realizacím.
    Jedním z  desítky autorských děl je instalace Roberta Vlasáka nazvaná ČEZ sound. Tvoří ji stovky reproduktorů vypreparovaných z televizorů, rádií či počítačů, které vydávají podprahový zvuk odpovídající napětí elektrické sítě. Hynek Vacek představuje svůj objekt Kříž, který využívá skladebný systém nábytkářského řetězce Ikea.
    Hlavní část přehlídky Sochy v ulicích tvoří 16 skulptur a objektů od 15 umělců, které od začátku června zdobí různá veřejná prostranství ve městě. Nejzajímavější objekt mohou lidé vybírat v hlasování. K favoritům patří Dýchající dům od Magdaleny Jetelové. Umělkyně umístila do čtyř velkých oken hotelu Avion membrány, které se střídavě nafukují. Dům tak působí jako živý organismus. Velký zájem vyvolávají také Hráči, figurální sochy Michala Gabriela na Moravském náměstí.
0 komentářů
přidat komentář