Národní technické muzeum zpřístupnilo pobočku v Plasích

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
30.06.2009 11:50
Praha

Praha - Mimořádným projektem Národního technického muzea v Praze (NTM) je vybudování Centra stavitelského dědictví v Plasích, jehož otevření se v areálu bývalého cisterciánského kláštera plánuje v roce 2014. Podle generálního ředitele Horymíra Kubíčka činí rozpočet rekonstrukce spolu s náklady na expozici 572 milionů korun. Už teď tam muzeum zpřístupnilo barokní sýpku s dvoupodlažní gotickou královskou kaplí.

    "Záměrem je využít působivých prostorů k výstavám a zároveň tuto národní kulturní památku prezentovat jako artefakt stavitelského dědictví," uvedl v tiskové zprávě vedoucí odboru prezentace Daniel Kamas. Objekt bude otevřen až do září vždy od úterý do neděle od 09:00 do 17:00 hodin. Vstupné činí 30 korun, s obvyklými slevami o desetikorunu méně.
    Podle Kamase se návštěvníci mohou těšit na nově zpřístupněnou přízemní kapli sv. Václava vyzdobenou jedinečnými středověkými malbami. Návštěvnický okruh je zavede do pozoruhodné horní kaple sv. Máří Magdalény, prohlédnou si sklepy pod sýpkou a barokní věž s hodinovým strojem z roku 1686.
    "V severním křídle sýpky je instalována výstava Zrození zázraku představující různé postupy restaurování. Byla připravena ve spolupráci se Školou restaurování Akademie výtvarných umění v Praze," uvedl Kamas.
    V přízemí sýpky se návštěvníci mohou seznámit s cíli a současným směřováním Národního technického muzea, včetně připravovaného projektu Centra stavitelského dědictví. Hlavní snahou je obnovit především hospodářské budovy unikátního klášterního komplexu. Připravovaný studijní depozitář s vývojovými řadami stavebních prvků, stavebně řemeslná huť praktikující tradiční stavební řemesla, zážitková expozice historického stavitelství i konferenční zázemí mají zajistit, aby se centrum stalo živým místem setkávání všech zájemců o stavební historii.
    Budova NTM v Praze na Letné prochází dlouhodobou rekonstrukcí. Loni na podzim skončila druhá etapa a muzeum dostalo 131 milionů korun na úpravu a budování expozic. "Předpokládáme, že bychom měli otevřít nejpozději v září 2010, kdy uplyne 100 let od otevření prvních našich sbírek v Praze," řekl tehdy ČTK Kubíček.
    Rekonstrukce začala v roce 2003, postupné otevírání expozic je plánováno na léta 2009 až 2010. Cílem je obnova stavby v duchu původních představ architekta Milana Babušky z 30. let 20. století. Zrušením starších stavebních úprav vznikly čtyři nové expoziční sály a dva menší sály pro krátkodobé výstavy v přízemí a v suterénu. Poprvé se v NTM objeví expozice tiskařství a expozice architektury, stavitelství a designu, modernizací projde dopravní hala i rudný a uhelný důl, rozšířena bude expozice astronomie a fotografické a filmové techniky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články