Vilémovice na Blanensku mají novou náves, vznikla svépomocí

Vložil
ČTK
29.06.2009 15:20
Rakousko

Vídeň

Vilémovice (Blanensko) - Ve Vilémovicích na Blanensku dnes otevřeli opravenou náves. Přibyly na ní například houpačky, překážková dráha z prolézaček a šplhadel a řezbářské plastiky. Úprava vyšla na necelého půl milionu korun, který obec získala převážně z dotací. Za peníze se však podařilo upravit celou náves, protože práce většinou zvládli svépomocí sami obyvatelé, řekl ČTK starosta František Kala.

    "Od začátku jsme se ptali, jak by si místní náves představovali. Uspořádali jsme veřejná setkání, kde jsme o podobě úprav diskutovali a následně jsme je svépomocí uváděli v život," popsal starosta. K prvním diskusím se místní sešli loni. Z podnětů i kreseb dětí vytvořila architektka návrhy. Na čtyřech letošních sobotních brigádách se pak podle projektu náves upravila.
    Při úpravách se náves prosvětlila - vykácely se nevyhovující jehličnany a přibyly listnáče a keře. Při výsadbách se opticky oddělil památník obětem druhé světové války v dolní části prostranství od jeho horního konce vymezeného nyní pro hry a odpočinek. Nově se tam objevily houpačky a překážková dráha, ping-pongový stůl i ruské kuželky. Obyvatelé tam také postavili kryté posezení a informační tabule o Vilémovicích a Moravském krasu. Atmosféru dotvořily plastiky od žáků Střední řezbářské školy v Tovačově.
    Podle starosty si místní chtěli sami vyrobit i herní prvky pro děti. Když však zjistili, jak složité předpisy se na prvky vztahují a jaké certifikáty musí výrobce vlastnit, upustili od toho. Přesto jsou výtvory originální - největším hitem je prý dřevěné hasičské auto.

> více o projektu
0 komentářů
přidat komentář