Oprava pláště chrámu Kutné Hory se blíží ke konci

Vložil
ČTK
28.06.2009 14:15
Kutná Hora

Kutná Hora - Druhá etapa rozsáhlé rekonstrukce chrámu sv. Barbory, který patří k nejnavštěvovanějším památkám v Kutné Hoře i středních Čechách, se chýlí ke konci. Letos se dokončí oprava pláště lodi, příští rok se odborníci přesunou na prostřední část západního průčelí. První rekonstrukci katedrály po 100 letech by měla završit chystaná oprava interiérů, řekla ČTK Dagmar Fundová, která zajišťuje technický dozor stavby.
    Oprava chrámu začala před pěti roky. V první etapě byla opravena střecha, krovy a vyměněna část střešních břidlicových šablon. V druhé etapě dělníci obnovují plášť katedrály. Dohromady to stálo 220 milionů korun. Na opravu přispěla církev, stát, město i Středočeský kraj.
    Letos řemeslníci dokončí zajištění statiky a restaurování kamene a vitráží v chrámové lodi. Bude to stát 20 milionů korun. "Na příští rok zbývá prostřední část západního průčelí, které obnáší asi deset milionů korun a ty teď usilovně hledáme," dodala Fundová.
    Současně se už chystá oprava interiéru chrámu, která bude stát asi 115 milionů korun. Je potřeba staticky zajistit klenby lodi, opravit omítky, rekonstruovat elektroinstalaci, restaurovat kámen a malby v kaplích. Součástí by mělo být i  odhalení nových fresek, které se našly při průzkumných sondážích. "Bohužel finanční prostředky, které byly v úvodu zpracování projektu, počítaly s využitím evropských fondů, dneska je situace jiná a myslím si, že na evropské peníze nedosáhneme," poznamenala Fundová.
    Chrám svaté Barbory byl založen v  roce 1388, jeho stavba ale byla několikrát přerušena a dokončit se ji podařilo až po více než 500 letech v roce 1905. Dalších téměř 100 let se památka neopravovala. Rekonstrukce začala poté, co statici upozornili na zoufalý stav chrámu a na nebezpečí zřícení části jeho opěrného systému.
0 komentářů
přidat komentář

Související články