V nové ministerské radě pro umění zasedá i Oleg Haman

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
25.06.2009 15:10
Praha

Praha - Rada pro umění, kterou má nově k dispozici ministr kultury, navrhuje zachovat Státní fond kultury. Ten se přitom bývalý ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) snažil zrušit. Ve sněmovně už je i patřičný návrh zákona. Minulý týden ho ale poslanci odložili.
    Státní fond kultury vznikl počátkem 90. let proto, aby podporoval významné kulturní projekty a získával pro ně peníze mimo státní rozpočet. Jeho existenci provázely problémy s  loterií, která jej měla financovat, avšak v minulých letech několikrát fond rozdal pět až deset milionů korun. Později však rozdělování peněz vázlo na tom, že poslanci nezvolili potřebné členy rady fondu.
    Podle Jehličky fond neplnil svou funkci a navíc množství peněz, které měl k dispozici, by podle bývalého ministra kultuře nepomohlo. Představoval si, že by ve Státním fondu kultury měly být desítky milionů korun. Ředitelka společnosti ProCulture a nově zvolená předsedkyně ministerské rady pro umění Marta Smolíková ale připomíná, že i několik milionů, které by fond mohl každoročně rozdělit, není pro českou kulturu a umění zanedbatelných.
    "Připravíme ministru kultury návrh členů správní rady fondu, jejichž poslední funkční období skončilo v roce 2006, a předložíme návrh na možnosti jeho financování," říká Marta Smolíková.
    Rada pro umění měla ve středu svou první schůzku, tvoří ji odborníci, akademici i zástupci příspěvkových organizací ministerstva. "Ocenili jsme, že rada, která byla jmenována již v lednu loňského roku, ale dosud nebyla nikdy svolána, se konečně sešla a může začít pracovat," uvedla Smolíková.
    Jedním z hlavních témat rady je rozpočet na příští rok. Podle ministra Václava Riedlbaucha bude rozpočet pro jeho úřad postrádat několik set milionů korun. Od rady proto chce doporučení priorit při rozdělení peněz na podporu jednotlivých oblastí umění.
    Rada připomněla potřebu přijmout zákon o  veřejně prospěšných kulturních institucích, který by měl být předložen příští vládě. Na veřejně prospěšné instituce by se podle déle trvajících úvah mohly transformovat dnešní příspěvkové organizace. Rada chce stanovit způsoby hodnocení práce těchto organizací a zabývat se řízením i šíří pravomocí jejich ředitelů.
    "Zarážející jsou v podstatě neomezené kompetence ředitelů státních příspěvkových organizací, které se nyní projevily na příkladu České filharmonie," uvedla Smolíková. Podle ní by ředitelé měli mít povinnost konzultovat některé zásadní kroky nejen se zřizovatelem, tedy ministerstvem kultury, ale také s odbornou veřejností.
    Vedle Smolíkové je v radě dalších 20 členů, například literární historik Miroslav Balaštík, divadelník Jan Burian, předseda Obce architektů Oleg Haman, ředitelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová, ředitel Národního filmového archívu Vladimír Opěla, historička umění Martina Pachmanová či šéf baletu ND Petr Zuska.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
S malým komentářem
Jan Línek
25.06.09 06:10
zobrazit všechny komentáře