Rokycansko má vzácné stavby lidové architektury, třeba v Ostrovci

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
24.06.2009 14:55
Praha

Ostrovec-Lhotka (Rokycansko) - Unikátní příklady lidové architektury včetně celých kolekcí starých roubených chalup existují dodnes na Rokycansku. Vzácností je například mlýn z 18. století u Ostrovce-Lhotky i ves Ostrovec s typickými domy takzvaného komorového typu, která je jedinou vesnickou památkovou rezervací v okrese. Velké množství pozoruhodných staveb se přitom dochovalo i díky chalupářům. Například zájem o roubenky začal už v době normalizace a trvá dodnes. ČTK to řekl památkář Karel Foud z plzeňského pracoviště národního památkového ústavu.

    "Mnohé stavby by už dávno neexistovaly. Chalupáři byli a jsou také často ochotni slevit z pohodlí. I díky tomu se zachovává archaický ráz některých vzácných staveb," uvedl.
    Příkladem vzácné památky vlastněné soukromníkem je takzvaný Zímův mlýn v Ostrovci, který leží v údolí pod vsí u potoka. Unikátní je proto, že se dochoval v podobě, v níž tam stál po celé 19. století. "Je jedním z mála mlýnů na Plzeňsku stojícím v srubových konstrukcích. Je celodřevěný, ještě v 60. letech 20. století měl slaměné došky, nyní je na střeše dřevěný šindel," uvedl Foud.
    Pozoruhodná je kromě patrového mlýna také celá ves Ostrovec, v níž se nachází kolekce roubenek typických pro Rokycansko. Jde o domy takzvaného komorového typu, kde kromě světnice a síně byla ve třetí části také komora. Právě Ostrovec je na Rokycansku jedinou vesnickou památkovou rezervací. Kolekce roubených objektů je tam početná, některé jsou už ale také replikami, jako například návesní zvonička. Výhodou je krásná okolní krajina i to, že je ves z velké části nezasažena moderními úpravami.
    Podle památkářů je pro Rokycansko typická i střecha domků. Bývá předsazená přes zápraží, jež chrání obvodové zdi objektu. Pro celou oblast je charakteristickým i obsáhlý fond lidové architektury s bohatou typovou škálou. Rokycansko nabízí také kolekci drobných sakrálních staveb od zvoniček, až po návesní kaple, nejčastěji pocházejí z 19. století.
    Kromě jediné památkové rezervace v Ostrovci je na Rokycansku několik vesnických památkových zón. Pozoruhodné roubené stavby i objekty stojí například v obci Dobřív, Vejvanov, Jablečno a jinde. Na Rokycansku se také dodnes nachází velké množství dřevěných stodol, zájem o ně ale už není tak značný jako v případě roubenek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články