Brno nebude soutěžit o evropské město kultury 2015

Vložil
ČTK
23.06.2009 12:45
Brno

Brno - Brno se nebude ucházet o titul evropského kulturního města pro rok 2015. Nepřihlásí se do soutěže českých měst, která o značku mají zájem. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Pro byli spíše zelení, hnutí Brno 2006 a část lidovců, což nestačilo. Naopak většina sociálních a občanských demokratů návrh nepodpořila. Důvodem byly náklady. Brno by jako Evropské hlavní město kultury 2015 muselo vynaložit kolem 100 milionů korun.
    Podle zastánce přihlášky, primátorova náměstka Daniela Rychnovského (KDU-ČSL), by zhruba čtyřikrát tolik peněz přišlo na dotacích. Podle odpůrců záměru však dotace nebyly jisté a město je na rozvoj kultury může získat, i když se o titul ucházet nebude.
    Proti kandidatuře se vyjádřila například Rychnovského předchůdkyně, zastupitelka Barbora Javorová (KDU-ČSL), která z funkce náměstkyně odešla kvůli vztahu s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD). Řekla, že sama kandidaturu nepřipravovala, protože uvažovala za celý sociálněkulturní úsek. "Znám komunitní plán (sociálních služeb) a vím, co by znamenalo těch 100 milionů korun, kdybychom je dali sem. Znám sport, školství, proto jsem dala přednost mládežnické olympiádě v roce 2015," řekla. Už na tuto akci Brno vynaloží kolem 80 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář