V soutěži na úpravu archeoparku Mikulčice celkem 9 návrhů

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
21.06.2009 01:45
Španělsko

Sevilla

Mikulčice (Hodonínsko) - Na modernizaci a úpravu archeoparku v  Mikulčicích na Hodonínsku je devět architektonických návrhů. ČTK to dnes řekl mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement. Návrhy bylo možné podávat do čtvrtečního večera. Obnova si vyžádá několik desítek milionů korun. Odborná komise vybere vítězný projekt koncem července.
    Archeopark tvoří torzo hradiště Valy, které patřilo k hlavním centrům Velkomoravské říše. Do dvou týdnů by se mělo rozhodnout, zda bude areál zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.
    Tvůrci návrhů představí odborné komisi své projekty od 20. do 22. července přímo v Mikulčicích. Teprve pak by měly být známy nejen podrobnosti záměrů, ale i celkové odhadované náklady.
    Úpravy komplexu budou rozsáhlé. V hradišti Valy v Mikulčicích si lze prohlédnout zbytky obvodových zdí tamních kostelů. Počítá se s tím, že budou při stavebních pracích dozděny z  kamenů, a to až do výšky metru, aby byla celá expozice názornější.
    Obnoveny budou všechny cesty. Počítá se s úpravou hlavní návštěvnické budovy a dalších expozic. Jen stavba nové základy pro archeology, která bude součástí projektu, přijde na 25 milionů korun. Původní objekt kvůli technické závadě vyhořel.
    V budoucnu se počítá s propojením Mikulčic a sousedních slovenských Kopčan, v nichž stojí velkomoravský kostel - jeden z nejstarších křesťanských chrámů ve střední Evropě. Obě místa dělí řeka Morava. Do dvou let ji překlene lávka pro pěší turisty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články