Památkáři zatím nesouhlasí se stavbami ve vnitrobloku v centru

Zdroj
Markéta Horešovská, Karel Čapek
Vložil
ČTK
19.06.2009 15:40
Praha

Cigler Marani Architects, s.r.o.

Praha - Památkářům se nelíbí podoba plánovaných staveb ve vnitrobloku mezi ulicemi Na Příkopě, Panská, Jindřišská a Václavské náměstí. Památková rada ředitele pražského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) nepřijala studii, kterou jí ateliér Cigler Marani Architects předložil. Požaduje mimo jiné redukci navrženého objemu dostaveb, řekla ČTK mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová.

    Doplnila však, že se zatím neřešila architektura rekonstrukce, ale spíše hlediska urbánní a její dopady na celou lokalitu. Památkáři souhlasí s tím, aby se ve vnitrobloku odstranily novější přístavby a zdevastované objekty. Některé objekty ale chce NPÚ zachovat.
    Podle ředitele pražské pobočky NPÚ Michala Zachaře je projekt naddimenzovaný, počítal i s výškovými budovami. Památkáři také chtějí, aby byl nový komplex polyfunkční, tak jako celé Václavské náměstí. "Není to špatný nápad, udělat kříž a propojit ulice pasážemi," řekl Zachař. Pasáže k centru Prahy tradičně patří.
    Nové obchodní a kancelářské centrum plánuje firma Welwyn Company, která blok domů před pěti lety koupila za 800 milionů korun. V centru by mělo být 70.000 metrů čtverečních obchodních, zábavních a kancelářských ploch a tři patra podzemních garáží.
    Studie počítá s obnovou některých přilehlých budov. Plánují se demolice dožilých stavebních konstrukcí po zrušeném tiskárenském provozu, některé demolice jsou již několik let povoleny magistrátním odborem památkové péče (dvorní část domu v Jindřišské).
    Kvůli záměru podzemních garáží je nutný archeologický průzkum, v místě se předpokládají cenné nálezy. Kromě toho se památkáři obávají i toho, že by výstavba garáží mohla narušit statiku okolních budov.
    Podle dokumentů předložených firmou k posuzování vlivů stavby na životní prostředí budou garáže přístupné pouze rampami z Václavského náměstí. Návrh navazuje na studii Cigler Marani Architects na novou podobu náměstí, která zvítězila v soutěži. Primátor Pavel Bém (ODS) ČTK řekl, že by rekonstrukce Václavského náměstí mohla začít příští rok, o projektu by měla v nejbližší době jednat rada hlavního města.
    "Prioritou NPÚ je zachování a památková obnova cenných kulturních památek, zejména paláce Sylva-Tarrouca včetně zadních nádvoří, zahrady a jízdárny. S podobnou náročností je třeba přistoupit k Millesimovskému paláci a paláci U Diesbachů v Panské ulici, jež jsou též kulturními památkami," říká mluvčí. I kvalita domu v Jindřišské 7 podle památkářů opravňuje ke stanovení přísných podmínek řádné památkové obnovy, i když jde jen o uliční objekt.
    Novostavba Darex na Václavském náměstí může být nahrazena novým objektem, podobu nové uliční fasády bude řešit památková rada. "Sousední dům od bratrů Blechových je třeba ponechat a obnovit. Požadujeme přitom i ponechání cihelného komínu jako dokladu industriálního provozu staré tiskárny," doplnila mluvčí.
    Magistrátní odbor památkové péče, jehož stanovisko na rozdíl od názoru NPÚ má rozhodovací pravomoc, požaduje, aby se v místě projektu rekonstruovaly kulturní památky. Upozornil také na to, že se může stát, že budou chtít projekt přepracovat, nebo "na možnost zamítnutí návrhu rekonstrukce a dostavby".
    Praha 1 zatím do projektu nezasahuje, čeká, jak dopadnou jednání mezi úřady a investorem. "Na jednu stranu je potřeba, aby došlo k rekonstrukci těchto vnitrobloků, na druhou stranu způsobem, který absolutně zapadne do koloritu okolní zástavby a nikterak nenaruší charakter výstavby v této části Nového Města," řekl ČTK starosta Prahy 1 Petr Hejma.
    Studio Cigler Marani Architects má mezi svými projekty několik pražských realizací či návrhů v přípravě na realizaci. Nedávno se například otevřela nová budova RFE/RL na Hagiboru, brzy se začne stavět objekt na Národní třídě vedle památkově chráněného obchodního domu Máj.
0 komentářů
přidat komentář