Místo Tesly mají v pražském Hloubětíně vyrůst byty a kanceláře

Zdroj
Daniel Novák
Vložil
ČTK
17.06.2009 21:35
Praha

Praha - Na místě bývalého areálu podniku Tesla v pražském Hloubětíně by mohl vyrůst soubor 17 domů s byty, kancelářemi a obchody. Výstavbu plánuje společnost Tesla Properties. ČTK to dnes zjistila z dokumentů předložených firmou k posuzování vlivů stavby na životní prostředí.
    Pro bydlení by mělo být určeno 74.752 metrů čtverečních hrubých podlahových ploch. Představuje to zhruba 768 bytů. Kanceláře by měly zabrat 24.525 metrů čtverečních, přes 5000 čtverečních metrů má připadnout obchodům. Chybět by neměly ani restaurace či školka. Nejvyšší budovy v areálu by mohly mít až 12 pater. Stávající osmipodlažní budova bývalé hloubětínské Tesly by se mohla zvýšit ještě o dvě patra. Nyní se v areálu bývalého podniku nachází drobná výroba.
    "Nové využití by mělo do této oblasti přilákat nové obyvatele a nabídnout jim ucelenou koncepci bydlení s potřebným zázemím," uvedli předkladatelé.
    Realitní odborník Karek Konečný z investičního oddělení mezinárodní poradenské společnosti DTZ vnímá projekt jako potencionálně úspěšný. Bude prý ale velmi záležet na jeho načasování, kvalitě, cenové hladině, ve které se bude prodávat, a složení z hlediska poměru komerčních a bytových prostor.
    Výstavbu chce developer rozdělit do pěti etap. Zahájení stavby plánuje na leden 2011, dokončení projektu uvádí v červnu 2015. Právě v této době může ale podle odborníka čelit projekt v okolí vážné konkurenci. "Pokud bude projekt zahájen v roce 2011, bude mít poměrně velkou konkurenci ve společnosti Codeco, která vlastní a v současné době již revitalizuje velký průmyslový areál v  blízkosti stanice metra Kolbenova, kde plánuje vybudovat několik stovek bytových jednotek v horizontu čtyř až osmi let. Dalším velkým projektem, který může potenciálně konkurovat oběma zmíněným projektům, je bývalý areál Pragy, jehož revitalizaci zbrzdila krize," řekl ČTK Konečný.
    Majitelem Tesla Properties je podle obchodního rejstříku společnost Kilcullen Tesla Holding z  Lucemburska. Ta vlastní také tuzemskou skupinu Tesla Holding, nástupnickou firmu jednoho z prvních elektrotechnických podniků na území bývalého Československa, který vznikl v roce 1921. Pod značkou Tesla pak podnikal od roku 1946.
    V současnosti se Tesla specializuje na dodávky vysílací techniky, vojenských telekomunikačních technologií, zařízení na úpravu vody, solárních technologií a strojírenství.
0 komentářů
přidat komentář