Britští architekti kritizují Charlese kvůli "zmaření" projektu

Vložil
ČTK
16.06.2009 23:45
Velká Británie

Londýn

Londýn - Britský korunní princ Charles sklidil kritiku z okruhu britských architektů kvůli údajně svévolné intervenci v neprospěch moderního architekto- nického projektu v centru Londýna. Bývalý ministr výstavby Nicholas Raynsdorf řekl, že princ se zachoval "skoro feudálním způsobem", podle Královského ústavu britských architektů tento projekt "jednostranně zničil" a přední architekt Richard Rogers ho obvinil, že zneužil svých ústavních pravomocí. Napsala to dnes agentura Reuters.
    Předmětem kritiky je princův zásah proti plánované výstavbě moderní věže ze skla a oceli a dalších luxusních budov ve čtvrti Chelsea v sousedství budovy, která byla postavena v  17. století podle návrhu proslulého architekta Christophera Wrena.
    Projekt financuje prostřednictvím společnosti Project Blue katarská panovnická rodina. Princ, kterého Reuters označuje za známého kritika moderní architektury, se domnívá, že věž by se do dané oblasti nehodila, a do Kataru podle tisku napsal, zda by bylo možné věc přezkoumat. Minulý týden Project Blue oznámila, že se plánu na výstavbu vzdává a že bude spolupracovat s Charlesovou nadací pro architekturu na nových plánech.
    Rogers, který věž navrhoval, dnes v rozhlasovém rozhovoru řekl, že princův zásah vyvolává otázky o moci královské rodiny a může odradit zahraniční investory. Architekt vyzval vládu, aby ustavila výbor expertů na ústavu k prozkoumání Charlesovy role ve veřejném životě, "pokud se chceme vyhnout nebezpečnému politickému střetu".
    Že princův postup může odradit investory, se domnívá i Královský ústav britských architektů.
    Reuters připomíná, že princ Charles byl už dřív často obviňován, že zasahuje do politiky. Role monarchie v zemi je přitom jen formální, pravomoci panovníka nebo panovnice jsou vázány na doporučení vlády.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
.....
Petr
17.06.09 05:57
...
karel
17.06.09 02:16
Charles na Hrad !
takyarchitekt
18.06.09 02:46
zobrazit všechny komentáře