Josef Hoffmann: Inspirace

Nová stálá expozice v Muzeu Josefa Hoffmanna

Zdroj
Moravská galerie v Brně
Vložil
Tisková zpráva
12.06.2009 20:00
Josef Hoffmann

náměstí Svobody 263, Brtnice u Jihlavy
vernisáž 14. června ve 14 hodin
otevřeno od 16. června 2009
Nadčasový design střídají Inspirace - to je aktuální dění v Muzeu Josefa Hoffmanna v Brtnici na Vysočině. Novou stálou expozici Josef Hoffmann: Inspirace věnovanou inspiračním zdrojům tohoto významného brtnického rodáka připravila Moravská galerie v Brně společně s MAK - Rakouským muzeem užitého / současného umění ve Vídni. Návštěvníkům nová expozice nabízí možnost seznámit se s tvorbou Josefa Hoffmanna prostřednictvím autentických děl (nábytku, skla, keramiky, šperků, kreseb a podobně) a proniknout do světa inspirací tohoto předního představitele vídeňské secese a moderny. Secesní nábytek, ale také například na stěně visící grafiky Hoffmannových přátel, jedinečným způsobem dokreslují kouzelnou atmosféru architektova rodného domu, který byl zrekonstruován dle dobových fotografií pořízených samotným Hoffmannem. Expozici doplňují také architektonické návrhy a ukázky realizací. Některá z představených děl bude moci veřejnost vidět vůbec poprvé.

Počátky modernistického hnutí označil přední evropský architekt Peter Behrens ve své zdravici k výročí šedesátých narozenin Josefa Hoffmanna za dobu hledání. Umělci usilovali o nalezení nové cesty umění, která by je osvobodila od opakování historických forem, kterému podle nich propadli jejich učitelé. Namísto učebnicově uzákoněných forem minulosti začali hledat inspiraci v živoucím světě.

Josef Hoffmann dokázal jedinečným způsobem pracovat s motivy kolem sebe a přetvářet je v nový styl. Fascinovala ho prostá jihoitalská architektura, kterou objevil při své studijní cestě na Capri; inspiroval se lidovým uměním - vlastnil sbírku lidových textilií, hraček a nábytku; obdivoval biedermeier, jejž považoval za poslední dobrý styl ve střední Evropě. Nesmírně si vážil práce britských tvůrců Johna Ruskina a Williama Morisse z hnutí Arts & Crafts usilujících o obrodu kvalit uměleckého řemesla, glasgowského architekta Charlese Rennie Mackintoshe, sledoval progresivní dění v Belgii a Holandsku.

Expozice představuje Hoffmannova díla vytvořená v duchu moderny a usiluje o popsání inspirací a vysvětlení cest, které vedly k jejich vzniku. Vedle návrhů a uměleckořemeslných výrobků z Wiener Werkstätte a dalších firem zapůjčených ze sbírek z Česka, Rakouska i Slovenska se v expozici objevuje několik autentických kusů dochovaných v rodném domě, které přispívají k dotvoření jeho jedinečné atmosféry. Podobně tomu bylo po přestavbě domu, kterou Hoffmann realizoval roku 1907. Pestrou výmalbu stěn a nový nábytek ve stylu Wiener Werkstätte tehdy doplnil nábytkem po rodičích, rodinnými portréty a posléze také malovanou skříní, do níž uložil sbírku lidových textilií.

Vedle nejdůležitějších realizací je v expozici kladen důraz na stavby realizované na území České republiky, jako je dům pro hosty hutí Poldi v Kladně (1903) a venkovské sídlo rodiny Primavesi v Koutech nad Desnou (1913-1914).

"Schopnost Josefa Hoffmanna absorbovat nejrůznější umělecké vlivy a transformovat je do nových forem, které dále určovaly směr vývoje umění, je fascinující. Zasloužil si obdiv svých současníků a ohromuje i dnes. Expozice se zabývá hledáním inspirací v jeho díle; je to jeden z klíčů, jak je možné nahlížet a pochopit Hoffmannovu tvorbu. Nabádají k němu i texty samotného Hoffmanna (Moje práce, přednáška 1911, Autobiografie, 1948-1950) a jeho vyjádření v rozhovorech, které s ním vedli jeho současníci (Max Eisler 1930). Rád vzpomínal na Brtnici jako místo, které ho zásadním způsobem ovlivnilo při formování pohledu na umění; rodný dům postupně proměnil na místo soustřeďující příklady své tvorby i příklady děl, která ho k ní vedla."
Martina Straková
kurátorka Moravské galerie v Brně



KURÁTORKA
Martina Straková

ODBORNÍ PORADCI
Miroslav Ambroz, Rainald Franz, Dagmar Koudelková, Eliška Nosálová, Kathrin Pokorny-Nagel
Jindřich Vybíral

PRODUKCE
Miroslava Pluháčková, Alena Benešová

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Harald Trapp, Christoph Falkner

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ
Tabernákl, s. r. o., Restaurátorské oddělení MG - Alena Hejduková, Jan Hrdina, Miroslav Kluka, Lukáš Kůra, MAK - Restaurierung

GRAFICKÉ ŘEŠENÍ
Štěpán Malovec

PŘEKLADY
Bernd Magar, Pavel Mašarák, Andrew Oakland

INSTALACE
Oddělení stavby výstav MG - Petr Kolaja, Jiří Šujan

PROPAGACE
Simona Juračková, Lenka Němcová, Martina Vašková

DOPROVODNÝ PROGRAM
Ludmila Horáková, Jitka Petřeková, Eva Hamerníková, Marie Šindelková
tel. MG: +420 532 169 151, Brtnice: +420 724 543 722, e-mail: da@moravska-galerie.cz, brtnice@moravska-galerie.cz
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
?
petr
13.06.09 12:57
zobrazit všechny komentáře