Ze Smíchova zmizelo torzo růžového tanku

Vložil
ČTK
12.06.2009 18:00
Praha

Praha - Ze smíchovského náměstí Kinských dnes zmizelo torzo růžového tanku. Sochař David Černý, který někdejší symbol osvobození Prahy přemaloval po roce 1989 narůžovo, tam zbytky tanku přivezl loni v srpnu. Připomněl tak 40. výročí okupace Československa. Přestože prý s radnicí Prahy 5 jednal o legalizaci umístění torza, městská část rozhodla, že tank musí pryč.

    Černý při odvozu růžové železné hmoty uváděl, že jej umístí na Měsíc se zastávkou na Rudém náměstí. Pravděpodobně bude torzo, které patří Vojenskému historickému muzeu, odloženo u kulturního centra MeetFactory, jež Černý nedávno založil.
    "Loni jsme brali umístění torza jako připomínku 40. výročí okupace, letos jsme chtěli jeho umístění zlegalizovat," řekl dnes novinářům na místě, kde torzo stálo, zástupce starosty Prahy 5 Petr Horák. Radnice o odstranění torza rozhodla v tomto týdnu. Horák dnes připustil, že městská část by s Černým znovu mohla jednat o umístění torza na některém jiném místě ve svém rajónu.
    Černý dnes zopakoval, že legalizace torza na trávníku byla spíše záležitostí radnice, on sám prý s radnicí spolupracoval, ale vydat příslušná povolení podle něj musí úřad. Připomněl, že jistým způsobem nelegálně vznikly i další dvě věci, které v parku jsou - fontána, postavená bez výběrového řízení za 13 milionů korun od radnice a pomník ukrajinského básníka Tarase Ševčenka.
    Pomník byl narychlo vztyčen letos v březnu, přestože v době svého odhalení neměl potřebné posouzení od památkářů. Na místě zůstane natrvalo, radnice dostala povolení dodatečně. Magistrátní památkáři tvrdili, že stačilo, když Praha 5 o vydání stanoviska požádala; podle ministerstva kultury je to ale nesmysl, protože dodatečné nebo následné závazné stanovisko památkový zákon nezná.
    Torzo růžového tanku, přes který Černý natřel bílý okupační pruh, přivezl sochař na Smíchov loni v noci na 21. srpna. Torzo se rozhodl přivézt zpět do Prahy ke 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Vyjádřil tak svůj postoj k současnému chování Ruska nejen v oblasti zahraniční politiky. Tehdy byl aktuální konflikt v Gruzii a někteří politici srovnávali účast tehdejšího Sovětského svazu při okupaci Československa s účastí Ruska právě na válečném konfliktu v Gruzii.
0 komentářů
přidat komentář

Související články