Na jihu Prahy vzniká nejdelší most v České republice

Vložil
ČTK
12.06.2009 17:35
Praha

Praha - Na jihu Prahy se začíná rýsovat silueta mostu, který povede přes údolí řek Berounky a Vltavy. Po dokončení to bude nejdelší mostní stavba v republice, celková délka má být 2,3 kilometru. Stavby na jižní části pražského okruhu dnes novinářům představil šéf Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík, který zároveň na místě vykonal inspekci.

    Stavbaři spíše než o mostu hovoří o mostní takzvané Lahovické estakádě, která je místy vysoká až 50 metrů. Stavba je součástí chystaného propojení dálnic D5 a D1, které měří 23 kilometrů a stát přijde zhruba na 24 miliard korun. Napojení na D1 bude největší dálniční křižovatkou v ČR.
    "Je zde skutečně velká koncentrace unikátních technických kousků," řekl Brunclík. Na trase jsou celkem čtyři kilometry tunelů, z tunelu do tunelu vede i zmíněný most. Ojedinělý je prý také ocelový most přes Lochkovské údolí, který se staví technikou nasouvání. Stavbu prý jezdí obdivovat zahraniční experti.
    Délka zatím nejdelších českých mostů výrazně nepřesahuje jeden kilometr. Podle internetové encyklopedie Wikipedie je zatím nejdelší dálniční most přes řeku Ohři u Doksan (1183 m), druhý je 150 let starý Negrelliho viadukt v Praze (1110 m) a třetí dálniční most přes tratě v Trmicích na Ústecku (1085 m).
    Po nové "jižní" spojce mezi plzeňskou a brněnskou dálnicí se řidiči poprvé projedou v polovině roku 2010. Úsek má výrazně odlehčit stávající Jižní spojce a Barrandovskému mostu, kde denně projede více než 100.000 vozidel. Zhruba 60.000 z nich by měla převzít nová dálnice.
    Zatímco dokončení jižního spojení by podle Brunclíka nemělo nic ohrozit, nad dalšími úseky pražského okruhu visí otazníky. Celková délka okruhu má být 83 kilometrů, hotovo je 17 km.
    Na financování stávajících staveb se podílejí Evropské fondy, to však nebude v dalších úsecích možné. Kromě nedostatku peněz ohrožují okruh i spory investora (ŘSD) s ekology a občanskými sdruženími.
    Kromě novinářů se dnes Brunclík věnoval i inspekci. "Jinak teda pánové tu máte bordel," vytkl stavebníkům u portálu jednoho z tunelů. Dodal, že podobný nepořádek by se dal tolerovat pouze při stavbě na Sibiři.
   
    Nejdelší tuzemské mosty:
Lahovická estakáda (dokončení 2010), dálnice - pražský okruh, 2300 m
most přes Ohře u Doksan, dálnice D8, 1183 m
Negrelliho viadukt Praha, železnice, 1110 m
most přes trať v Trmicích, dálnice D8, 1085 m
most Knínice, dálnice D8, 1071 m

    Zdroj: ŘSD, Wikipedie
0 komentářů
přidat komentář