Kaplického knihovnu prý lze postavit za méně než 2,5 miliardy

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
12.06.2009 17:15
Praha

Jan Kaplický
Future Systems

Praha - Nadační fond pro knihovnu prý má spočítané, že by bylo možné novou budovu Národní knihovny (NK) podle návrhu Jana Kaplického postavit za 2,3 miliardy korun. Fond, který po smrti Kaplického vyhlásil na realizaci architektova návrhu sbírku, chce cenovou rozvahu prezentovat v úterý na tiskové konferenci v Praze. Cena stavby se uváděla z různých zdrojů a s postupem času mezi dvěma a šesti miliardami korun.

    Cena však pravděpodobně není největším problémem v případě stavby knihovny. Tou je místo, Praha svůj původně plánovaný pozemek na Letné Národní knihovně neprodala. Vyhlašovatel mezinárodní architektonické soutěže, tedy NK, podle zástupců Prahy neměl soutěž bez pozemků vypisovat.
    Bývalý ředitel NK Vlastimil Ježek tvrdil, že se spoléhal na usnesení města o tom, že pozemky knihovně v budoucnu prodá. Poté, co s Kaplického návrhem nesouhlasil prezident Václav Klaus i pražská ODS, kauza se politicky vyhrotila a za údajnou špatnou přípravu soutěže přišel Ježek o místo. Problém novostavby se odsunul podle některých politiků jako předvolební téma příštích parlamentních voleb; po vypsání voleb předčasných zatím není zřejmé, zda se za Kaplického projekt bude některá strana bít.
    Novou cenu stavby spočítala společnost Arcadis, jakoukoli další informaci však pořadatelé sdělit nechtějí, odkazují až na tiskovou konferenci. Prozradit nechtějí ani stav konta sbírky. Konference by se měli zúčastnit zástupci Nadačního fondu pro knihovnu Olga Sommerová, Ivo Mathé a Jan Kasl, jednatel společnosti Arcadis Pavel Havlíček a Alena Jankovcová z Národní knihovny.
    Společnost Arcadis se podle informací na své internetové stránce zabývá řízením stavebních projektů, souvisejícího poradenství investorům a ochrany životního prostředí v oblasti výstavby. Má 200 poboček ve stovce zemí. Pracuje pro soukromé investory, banky, nadnárodní společnosti, veřejné instituce i vládní organizace, věnuje se i rekonstrukcím historických památek.
    Z referencí uvedených na internetu lze vyčíst, že firma spolupracovala na vzniku mnoha velkých novostaveb v Praze i dalších městech, na rekonstrukci obrazárny Pražského hradu, Lvího dvora či tamní Bažantnice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články