Do nové technické knihovny se budou stěhovat fondy z Klementina

Vložil
ČTK
12.06.2009 10:30
Praha

Projektil architekti

Praha - Do nové Národní technické knihovny (NTK) se v pondělí začnou stěhovat fondy z Klementina. ČTK to řekl mluvčí knihovny Jan Kratochvíl. V sídle Národní knihovny totiž Státní technická knihovna, jejíž fondy především nová budova pojme, dosud sídlila. V budově v Praze Dejvicích již jsou další knihy přivezené z mimopražských depozitářů a zkušební provoz by měl začít pravděpodobně 1. srpna. Plně by se knihovna měla zprovoznit 9. září.

    S více než 1,5 milionem svazků má být NTK největším pramenem technické literatury z oblasti aplikovaných přírodních a společenských věd v České republice. Uživatelům slibuje komfort služeb, třeba půl milionů publikací ve volném výběru, přes 1300 studijních míst a téměř 600 míst relaxačních. V celém objektu bude WiFi signál, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovna, možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih i kavárna.
    NTK vznikla na Flemingově náměstí podle návrhu studia Projektil a téměř v tichosti vedle vzrušených debat o nové budově Národní knihovny. Originálním řešením zvenčí ne příliš nápadné stavby jsou například takzvané tažené sloupy, které drží stropní desku nad částí přízemí shora a její hmotnost přenášejí o patro výše pomocí táhel ukrytých v těchto sloupech. Díky tomu nemusí být přízemí viditelně rozděleno a je volně průchodné. Budova přišla na 2,25 miliardy korun a o její provoz se bude starat 170 zaměstnanců.
    Veřejnost v knihovně najde fondy Státní technické knihovny a část fondů knihoven ČVUT a VŠCHT, přestože se tyto tři obsáhlé knižní fondy nepodařilo sloučit do jednoho celku. Z právního hlediska to podle ředitele Státní technické knihovny Martina Svobody není možné. Brání tomu skutečnost, že Státní technická knihovna je státní institucí, zatímco vysoké školy institucemi veřejnoprávními. Nedávno připustil, že by tento problém mohl vyřešit zvláštní zákon o NTK.
0 komentářů
přidat komentář

Související články