Iráčané se v Praze učí plánovat svá města a chránit památky

Vložil
ČTK
09.01.2006 15:55
Praha

PRAHA - Devět odborníků z iráckého hlavního města Bagdádu a z Basry na jihu země se bude v Praze nadcházející čtyři týdny školit v územním a strategickém plánování měst. Vzdělávat by se měli také v oblasti péče o památky, navštíví i další města v České republice, informoval ČTK mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

"Delegace bude školena v problematice tvorby strategického plánu a územního plánu, tedy předávání, zpracování a vyhodnocení dat, procesu projednávání plánu, dále v oblasti související legislativy a památek a jejich ochrany," uvedl Wolf. Kromě přednášek a seminářů v Praze čekají Iráčany i výlety do jiných českých měst. Navštíví například České Budějovice nebo Český Krumlov. Školení by mělo trvat ode dneška do 9. února.
K pomoci při obnově města vyzval loni v dubnu při návštěvě České republiky tehdejší starosta Bagdádu Alá Tamímí. S Prahou podle něj iráckou metropoli spojuje například fakt, že se jedná o historická města rozdělená na dvě poloviny řekou.
Představitelé Bagdádu a Basry v listopadu 2004 projevili zájem o to, aby právě čeští projektanti zpracovali nový územní plán pro obě historická města, a hovořili o příkladné úctě českých projektantů k památkám. V dubnu loňského roku také o novém uzemním plánu pro iráckou metropoli jednal s Tamímím i ministr zahraničí Cyril Svoboda.
Na školení Iráčanů se kromě kromě Útvaru rozvoje hlavního města bude podílet také fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně a občanská sdružení Eufrat a Bagdad Open City of Peace.
Česká republika se dlouhodobě podílí na poválečné obnově Iráku. Vyčlenila peníze například na školení iráckých restaurátorů archiválií, kteří pomáhají při obnově válkou poničených kulturních pamětihodností ve své zemi. Loni v listopadu uvolnila dalších téměř 12 milionů korun pro iráckou Národní knihovnu a archiv nebo na opravu pevnosti ve městě Irbil.

0 komentářů
přidat komentář