V Praze je vystavena Entropa Davida Černého

Vložil
ČTK
11.06.2009 21:50
Praha

Praha - Plastika Entropa, díky níž možná o českém předsednictví EU věděli i lidé, které politika nezajímá, je ode dneška vystavena v Praze. Sochař David Černý ji vytvořil na objednávku vlády Mirka Topolánka, která předsednictví zahájila. Konečná podoba díla však zaskočila nejen tehdejší české ministry, vyvolala i diplomatické roztržky. V centru současného umění Dox si Entropu mohou lidé prohlížet až do počátku příštího roku.
    "Entropa je tady proto, že si myslíme, že jde o výraz umělce, který je tak aktuální, že těžko může být aktuálnější. A DOX má být místo, kde si mohou lidé utvořit vlastní názor," řekl ředitel centra Leoš Válka. S tím souvisí i fakt, že návštěvníci galerie mohou přímo na místě hlasovat, zda se jim Entropa líbí, či nikoliv.
    Černý je naopak rád, že mohl svým "osmitunovým kouskem" pomoci zviditelnit právě tuto galerii. Plastika měla být prý původně nainstalovaná na budově Národního divadla, ale jeho vedení se podle slov umělce zaleklo kontroverznosti plastiky. Černý se negativních reakcí nebojí, obavu novinářů, že by se někdo pokusil zneuctít plastiku například házením vajec, odbyl slovy: "Vejce se házejí na Paroubka, ne?"
    Na Entropu se do Doxu přišel podívat i bývalý prezident Václav Havel. "K modernímu, postmodernímu a post postmodernímu umění patří šokovat a mystifikovat. Odhalím teď další mystifikaci, Entropu neudělal David Černý, to jsme vytvořili my dva ve snaze poškodit vládu, Jiří Paroubek a já," řekl při vernisáži.
    Entropa v Bruselu vzbudila četné reakce od nadšení po odpor, vyjadřovali se k ní i politici a někteří diplomaté dokonce oficiálně protestovali. Podle některých komentářů se ale stala nejviditelnějším symbolem českého předsednictví EU. Entropa se strefuje do stereotypů spojovaných s jednotlivými zeměmi evropské sedmadvacítky. Například ztvárnění Bulharska, které má podobu tureckého záchodu, vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Prahou a Sofií. Česko pak Bulharsku vyhovělo a jeho část plastiky zakrylo. V Praze bude samozřejmě vystaveno odhalené.
    Spolu s rozměrnou plastikou, která je vystavená na dvoře Doxu, výstavu tvoří reflexe událostí kolem jejího zveřejnění, tak jak je podávala média. K výstavě také vychází aktualizovaná verze katalogu Davida Černého Promrdané roky III, který napsal jeden ze spoluautorů Entropy, historik umění Tomáš Pospiszyl.
    S vystavením Entropy v Praze se začalo uvažovat již brzy po jejím odhalení v  Bruselu, kdy bylo jasné, že začíná vyvolávat četné a rozporuplné ohlasy. To, že může být vystavena v Česku ještě před skončením předsednictví, způsobilo její předčasné odstranění z Bruselu. Autor se pro něj rozhodl na protest proti způsobu odvolání vlády Mirka Topolánka.
    Další osud rozměrné plastiky záleží na tom, zda se najde zájemce, který by ji chtěl koupit. Cenu Černý nezveřejnil, náklady na její výrobu dříve uváděl přes deset milionů korun.
    Černý původně dostal na výrobu díla pro Brusel peníze od české vlády. Poté, co vláda zjistila, že dílo nevytvořilo 27 evropských umělců, jak Černý původně avizoval, ale pouze on s několika spolupracovníky, autor peníze vrátil.
    Vstupné do centra současného umění stojí od 12. června 180 korun, v ceně jsou čtyři výstavy, které se v galerii právě konají. Koupit si levnější vstupenku jen na Entropu nelze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články