Projekt k vile Tugendhat ze zrušené soutěže patří Brnu

Vložil
ČTK
11.06.2009 10:50
Brno

Brno - Brno může nakládat s projektem na opravu vily Tugendhat, který vzešel z později zrušené soutěže. Radnice se s jeho autorem - firmou Omnia, dohodla, že získá k projektu autorská práva a zároveň záruky za případné chyby, kdyby se podle něj opravdu stavělo. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Radnice sice projekt za devět milionů korun firmě už dřív zaplatila, loni však zrušila soutěž, z níž vzešel. Dokument tak ležel v krabicích na magistrátu, ale bez práv města s ním nakládat
    "Podepsali jsme dohodu, že si nic nedlužíme," řekl náměstek.
    Projekt v první řadě město použije pro mezinárodní konferenci architektů a restaurátorů. V Brně se uskuteční příští týden a experti by na ní měli říct, zda s navrženým způsobem památkové obnovy souhlasí. Když se tak vyjádří, vzrostou šance, že se podle dokumentace bude opravdu stavět.
    Souhlas expertů by pak dopadl i na plánování opravy. Radní už dřív oznámili záměr objednat si památkovou obnovu vily na klíč - plánovali, že stavební firmy si samy seženou projekt. Pokud by však magistrát zároveň vlastnil projekt, podle nějž by chtěl vilu zrestaurovat, ztratil by koncept opravy na klíč smysl.
    Rychnovský nechtěl komentovat, jak bude radnice postupovat, vše je prý předčasné a navíc složitý právní problém. Když však projekt před evropskými restaurátory, kunsthistoriky a architekty uspěje, mohl by se podle něj použít i  pro opravu vily po etapách. "Protože nám památkáři již nyní dali lhůty a ultimáta, abychom měli některé části vily opraveny do příštího roku," řekl Rychnovský. Například střecha a statika musejí být opraveny do poloviny roku 2010.
    Vilu Tugendhat spravuje město od roku 1994, v roce 2001 byla jako jediná česká stavba moderního umění zapsána na seznam UNESCO. Záhy měla začít památková obnova, plánování oprav ale oddálily spory mezi architekty. Tendr na výběr projektanta z roku 2003 několikrát posuzoval antimonopolní úřad a protichůdně o něm rozhodovaly soudy. Radní loni nakonec soutěž zrušili.
0 komentářů
přidat komentář